Kako je Dražen Jelenić postao mason i zašto se zbog toga mogao naći u sukobu interesa kao državni odvjetnik

Autor:

28.09.2018., Zagreb - U povodu Dana policije i blagdana svetoga Mihovila u KD Vatroslav Lisinski odrzana svecana akademija. Drazen Jelenic . Photo: Igor Soban/PIXSELL

Saša Zinaja/Pixsell

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Nacional posjeduje dokumente, vlastoručno potpisane od glavnog državnog odvjetnika, koji pokazuju da je pristupio slobodnim zidarima

I Vuk Radić, jedan od osumnjičenih iznuđivača, mason je koji je prisustvovao Jelenićevoj inicijaciji i mogao je i njega ucjenjivati da će ga javno prokazati. Policija je iznuđivače htjela pritvoriti zbog zločinačkog udruživanja, ali DORH je sugerirao blaži pristup pa su pušteni da se brane sa slobode. Je li se to dogodilo zbog Jelenićeva sukoba interesa?

Nacional je tijekom ponedjeljka došao u posjed opsežne interne dokumentacije koja otkriva značajan nepoznati detalj iz životopisa glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji budi iznimno ozbiljnu sumnju da bi se on zbog te svoje tajne mogao nalaziti u sukobu interesa dok obavlja svoj posao. Na adresu redakcije dostavljena je anonimno, s preciznim objašnjenjima tko su izvori koji mogu potvrditi da se radi o autentičnim materijalima.

Ti dokumenti otkrivaju da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pripadnik masonskog pokreta. To ne bi trebalo biti sporno da Jelenić tijekom proteklih nekoliko tjedana nije koordinirao jednim slučajem kojim se bavi Državno odvjetništvo koji je također povezan s masonskim pokretom i koji je tijekom prošlog petka počeo dobivati svoj pravosudni epilog. Prema tvrdnjama izvora bliskih policiji, Državno odvjetništvo je u tom slučaju prema osumnjičenicima bilo prilično suzdržano, iako su prikupljeni dokazi bili takvi da su trebali biti kazneno gonjeni za teže kazneno djelo od onoga što im se stavlja na teret. Tvrdi se da je Dražen Jelenić na više neformalnih koordinacijskih sastanaka s pripadnicima policije iz nepoznatih razloga inzistirao da se osumnjičene blaže tereti. Izvor upućen u ovaj slučaj navodi da se glavni državni odvjetnik uplašio da ga jedan od osumnjičenih u ovoj aferi javno ne prokaže kao masona te da je to utjecalo na kvalitetu obnašanja njegove javne dužnosti.

Jelenića se dovodi u kontekst sukoba interesa zbog afere u čijem su središtu, osim njega kao ključnog predstavnika organa državnog gonjenja i žrtva i jedan od osumnjičenih također pripadnici masonskog pokreta.

U središtu te afere kao žrtva pokušaja iznude nalazi se poznati hrvatski oftalmolog Nikica Gabrić. Slučaj je dospio u javnost prošlog petka kada je zagrebačka policija zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, privela glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegova zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić. Oni su pod sumnjom da su u proteklih nekoliko tjedana ucjenjivali Nikicu Gabrića, osnivača i ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Gabrića su kontaktirali tako da su mu prvo rekli kako o njemu pripremaju seriju tekstova u kojima će opisati njegove masonske aktivnosti. Ali su mu istodobno rekli i da je moguć dogovor, odnosno da ti planirani tekstovi ne moraju biti objavljeni ako će Gabrić u njihovu tjedniku zakupiti oglasni prostor za svoju Specijalnu bolnicu.

Gabriću se ton i smjer tog razgovora otpočetka nije svidio pa je smjesta o svemu informirao policiju. Sve je odmah doživio kao ono što se kolokvijalno naziva medijski reket. Policija je potom započela snimati njegovu komunikaciju s osumnjičenima i punih šest tjedana nadzirala telefonsku komunikaciju Cigoja, Radića i Marije Dekanić.

Među ostalim, tijekom tog perioda vrlo se jasno rekonstruiralo kako su Gabriću nudili da će povući seriju tekstova o njemu koja bi za njega mogla biti kompromitirajuća ako im na adekvatan način nadoknadi ‘’troškove povlačenja tih tekstova’’. Zapravo su tražili da zakupi onaj prostor u novini koji bi zbog povlačenja tih tekstova ostao prazan. Vrijednost tog oglasnog prostora popela bi se na oko 200 tisuća kuna. Gabrić se s njima u više navrata sastajao. Jedan od snimanih sastanaka održao se u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Policija je iznuđivače htjela pritvoriti radi zločinačkog udruživanja. DORH je sugerirao blaži pristup, zbog čega su pušteni da se brane sa slobode. Je li se to dogodilo zbog Jelenićeva sukoba interesa?

Gabrić im je tijekom tih sastanaka rekao da on nema nikakvog poslovnog interesa da se oglašava u tom tjedniku, nazvao ih novinskim smećem, rekao im kako u široj javnosti prevladava podjednako mišljenje o njihovu radu, kao i da je javna tajna da se kao i prema njemu ponašaju prema većem broju pojedinaca i predstavnika uspješnih tvrtki. Onda su se u tjedniku 7dnevno počeli pojavljivati ekstenzivni tekstovi o Nikici Gabriću i njegovim masonskim aktivnostima. Na naslovnici tog tjednika od 10. siječnja nalazi se velika Gabrićeva fotografija u masonskoj odori uz naslov: Doktor Nikica Gabrić šef je hrvatskih masona. Na naslovnici se najavljuje otkrivanje svih tajni najmoćnije hrvatske lože, kako je Gabrić postao Veliki meštar i masonski majstor 33. stupnja, gdje se nalazi i kako iznutra izgleda glavni masonski hram u Zagrebu te detalji o članovima, iznosima članarina, pozdravima i tajnim obredima. Slični ekstenzivni tekstovi objavljeni su u tom tjedniku i u nadolazećim tjednima. Sve to popraćeno je brojnim internim fotografijama koje su objavljene u masonskom časopisu Loža.

Pripadnici masonske lože sami su dali fotografije Vuku Radiću kako bi ih grafički pripremio za objavu u njihovu časopisu Loža. To su učinili zato što je Vuk Radić također član masona pa su u njega, kao u svog masonskog brata imali veliko povjerenje. Ali Radić je istodobno bio i zamjenik glavnog urednika novine 7dnevno pa je upravo te materijale iskoristio kako bi sa svojim kolegama s posla pokušao iznuđivati svog masonskog kolegu. Gabrić je istražitelje odmah na to upozorio jer je primijetio da u tim novinama nisu bile objavljene preslike fotografija iz časopisa Loža, nego originalne fotografije koje su korištene za prijelom i grafičku pripremu masonskog časopisa.

Prema tvrdnjama izvora bliskih policiji, sve je rekonstruirano vrlo precizno, prikupljeni su čvrsti dokazi, ali Državno odvjetništvo je zatražilo da se prisluškivanje osumnjičenih nakon tri tjedna produži za još dodatna dva.

Navodno su istražitelji nastavili provoditi mjere tajnog nadzora jer su se pojavile indicije da bi se šefovi lista 7Dnevno sa sličnim ponudama mogli obratiti još nekim osobama za koje su imali neprovjerene informacije da pripadaju masonskoj loži. Prema onome što je preneseno u tiskanim medijima koncem prošlog tjedna, radilo se imenima visokopozicioniranih osoba iz pravosudnih i obavještajnih krugova, a u razgovorima su se u različitim ulogama spominjali i istaknuti hrvatski političari.

Međutim, sumnjivi kontakti prema tim ili drugim osobama navodno nisu zabilježeni te su istražitelji prošli tjedan odlučili okončati akciju.

U petak, u sjedište zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovu ulicu, privedeni su Mark Cigoj, Marija Dekanić i Vuk Radić. Tamo su im uručene tzv. pouke o pravima u kojima su mogli pročitati za što ih se sumnjiči i kakva su njihova prava. Policija je obavila i razgovore s brojnim drugim osobama koje su imale doticaja s ovom pričom.

Ubrzo potom, svih troje osumnjičenih pušteno je na slobodu. Neslužbeno se prema medijima plasirala priča da su i policija i nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaključili da u konkretnom slučaju nema elemenata za pritvaranje osumnjičenih osoba. Nominalno zato što se u tom slučaju ne pojavljuju elementi nasilja niti se djelo ponavlja. Protiv njih će vjerojatno biti podnesena odgovarajuća kaznena prijava, nakon čega bi procesuiranje trebalo ići redovnim putem.

Izvori bliski policiji i oni upućeni u detalje ovog slučaja za Nacional su ispričali sasvim drugu verziju početka raspleta ove afere. Jedan od tih izvora kaže: ‘’Potpuno je pogrešan stav Državnog odvjetništva da se osumnjičene pusti na slobodu. Policija je htjela osumnjičene teretiti za udruživanje u zločinačku organizaciju i predložiti njihovo pritvaranje. Među ostalim, zato što doista postoji opasnost od ponavljanja djela. Ali je Dražen Jelenić bio ključna osoba koja je nametnula stav da se ide u blaži pristup prema počiniteljima. To nije prvi put da se Jelenić ponaša kalkulantski i to je već dovelo do razvodnjavanja brojnih afera. Možda je najbolji takav slučaj zastoj u raspletu afere SMS, gdje je Jelenić primijenio potpuno krivi pristup i razbio te aferu na više krakova, što je protagonistima omogućilo lakše sprječavanje dokazivanja. U ovom slučaju zajedno s njegovom profesionalnom nedoraslošću po svemu sudeći je u pitanju i Jelenićev sukob interesa.’’

Izvor upućen u ovaj slučaj navodi kako je, unatoč tomu što je za slučaj nadležno zagrebačko općinsko državno odvjetništvo, Jelenić bio izravno uključen u više razgovora oko ovog slučaja. Isti izvor navodi i da je Jeleniću svakodnevno pristizao transkript prisluškivanih razgovora osumnjičenih u ovoj aferi. Osim toga, nije trebalo dugo čekati da se vidi da je Državno odvjetništvo krivo zaključilo da nema opasnosti od ponavljanja djela. Gabrić je kao nastavak pokušaja iznude i prijetnji doživio tekst koji je dan nakon privođenja osumnjičenih objavljen na portalu dnevno.hr pod naslovom „Šef masona Nikica Gabrić ostvario prijetnje i naredio naše privođenje“. Tekst vrvi lažima i zamjenama teza, od toga da su sporne objavljene fotografije dobili anonimno, do toga da su osumnjičeni pod svaku cijenu htjeli objaviti te tekstove kao i da im je Gabrić prijetio, a potom i nudio novac da ne objavljuju ništa o njegovim masonskim aktivnostima. Drugim riječima, ucjenjivači su svoju žrtvu u javnosti počeli prikazivati kao moćnog masonskog mistika koji im je prijetio, a sebe kao nepotkupljive perjanice novinarstva koji ne pristaju ni na unosne oglašivačke ponude kako bi iz objave povukli pripremljene tekstove. I Gabrić i dio policijskih dužnosnika to su doživjeli kao posljedicu Jelenićeva pogrešnog pristupa u procesuiranju ove afere.

Vuk Radić bio je prisutan Jelenićevoj inicijaciji u masone pa je mogao i njega ucjenjivati da će ga prokazati kao masona. Jelenić je u masonima zatražio status Brata u tajnoj loži i dodatno skrio identitet

Za Jelenića se navodi da bi mogao u ovom slučaju biti u sukobu interesa zato što je i sam član masonskog pokreta koji za razliku od Gabrića, očito ima problem o tomu javno govoriti. Taj problem postaje još očitiji zbog jedne intrigantne činjenice.

Osumnjičeni Vuk Radić, donedavni zamjenik glavnog urednika novine 7dnevno, bio je prisutan na sjednici na kojoj je Jelenić unovačen u masonski pokret. Na istom sastanku Radić je unaprijeđen u više masonsko zvanje. Moguće je da je Jelenić zagovarao mekši pristup prema osumnjičenima u ovoj aferi iz straha da ga Radić ne bi javno prokazao. Taj strah je kada se o Radiću radi evidentno opravdan. Jelenić je iz prve ruke vidio da je Radić zloporabio masonsko povjerenje i interne masonske materijale koji su mu bili dostupni i pokušao ih iskoristiti ni manje ni više nego zato da sa suradnicima ucjenjuje Gabrića.

Dokumenti u posjedu Nacionala vrlo detaljno prikazuju kako je i kada Jelenić pristupio masonskom pokretu. Otkriva to i nekoliko poruka elektronske pošte u posjedu Nacionala. Jedna od njih poslana 25. veljače pod nazivom Novi molitelj – Dražen Jelenić (pošiljatelj i primatelji poznati redakciji, op.a.) ima sljedeći sadržaj: ‘Uvaženi Starješino Lože Conte Gondola, u privitku šaljem životopis molitelja Dražena Jelenića, koji je spreman pristupiti bratstvu na Radu 8. 03. 6018. Dražena poznajem gotovo 30 godina i za njega mogu reći da je čovjek visokih moralnih vrijednosti, pouzdan, diskretan i uvijek spreman pomoći…’

Dva dana kasnije nastavljena je prepiska povezana s Jelenićevom masonskom inicijacijom porukom sljedećeg sadržaja: ‘’Vrlo Uvaženi Veliki Majstore, na tragu posljednjih uputa o balotiranju na nivou Velikih Loža, ispred uvažene Lože Conte Gondola a nakon provedenoga balotiranja unutar same Lože Conte Gondola, dostavljam na balotiranje kandidata Dražena Jelenića čiji se životopis nalazi u prilogu. Jamci za kandidata su braća H.K. i N.K. (identiteti poznati redakciji, op.a.), a kandidat u svojstvu molitelja bi pristupio inicijaciji 8. 03. 6018.’’ Istoga dana e-mail sličnog sadržaja proslijeđen je i starješinama masonskih loža. Jeleniću je potom prvog ožujka 2018. poslan e-mail u kojem mu se detaljno opisuje koje sve dokumente mora dostaviti kako bi ispunio preduvjete za primanje u masonski pokret. Trebao je poslati fotografiju, životopis, uplatiti tisuću eura na žiro račun Vrhovnog vijeća 33 i Udruge Veliki orijent Hrvatske te odgovoriti na neka pitanja tako da vlastoručno ispiše odgovore. Nacional posjeduje preslike sve te dokumentacije. Uključujući i vlastoručno pisane odgovore na tri pitanja na koja je Jelenić odgovorio. Na pitanje što mu govori pojam Velikog Arhitekta svemira, Jelenić je odgovorio: ‘’Pođem li od presumpcije da ništa nije nastalo iz ničega (i da se nešto neće pretvoriti u ništa), iza kreacije onoga što mi ljudi nazivamo svemirom, koliko god nam je zapravo stvarno nemoguće u cijelosti pojmiti njegovu beskonačnost, mora stajati kreator, ultimativno biće (ne nužno u materijalnom obliku), čija su vizija, umijeće i moć stvorili Svemir kao trajno jedinstvo nesagledivog broja međusobno povezanih i zavisnih oblika i kojima ono upravlja zakonitostima koje nazivamo prirodni zakoni ili zakoni prirode’’. Na pitanje što očekuje u budućem životu od prijema, Jelenić je odgovorio: ‘’Jačanje vlastite individualnosti i osobne slobode na dobrobit mojeg mikrokozmosa (obitelji, radno okruženje, domovina) kroz osjećaj pružene mi podrške snažnih individua povezanih dijeljenjem istih humanističkih i etičkih vrijednosti’’. Na pitanje na koji način smatra da može pridonijeti ostvarenju ideje Slobodnog zidarstva Jelenić je odgovorio: ‘’Ugradnjom u tu ideju vlastitih stečenih iskustava i znanja u višegodišnjem radu i zalaganja na promicanju jednakosti svih pred zakonom, vladavine prava i vjere u univerzalnu pravdu.’’

Jelenić je na koncu 8. ožujka 2018. primljen u masonsku Ložu Conte Gondola. Vrlo brzo nakon toga on je zatražio da mu se odobri status tajnog brata, čime je dodatno suzio krug ljudi unutar masonskog pokreta koji znaju za njegov identitet i pripadnost masonskom pokretu.

To otkriva još jedan interni dokument čija se preslika nalazi u posjedu Nacionala. Radi se o popisu od dvadeset i osam osoba s njihovim vlastoručnim potpisima ili inicijalima. Svi su na njemu navedeni pod punim imenom i prezimenom, ima među njima i više poznatih i uspješnih poduzetnika i liječnika koji imaju velik ugled u hrvatskom društvu. Među njima samo jedan nije naveden pod imenom i prezimenom, nego je potpisan kao brat u tajnoj loži. Pored toga stoje rukom potpisani inicijali – J.D.

Izvor upoznat sa zbivanjima unutar masonskog pokreta navodi da se radi o popisu masonskih članova koji su se izdvojili iz hrvatske masonske strukture i koji su se pridružili rumunjskom masonskom pokretu. Odnosno od njih su zatražili službeno priznanje, čime u kompleksnoj strukturi tog pokreta stječu drugačiji status i mogu se formalno povezivati s brojnim drugim masonskim organizacijama iz inozemstva. Izvor upućen u zbivanja u masonskom pokretu navodi kako se i u tom pogledu može propitivati kome je sve i na kojoj razini unutar rumunjske masonske strukture lojalan Dražen Jelenić. Nacionalu su poznati identiteti svih osoba s tog popisa, ali javno prezentira samo Jelenićeve inicijale zato što ga se zbog specifične situacije u kojoj se nalazi počinje dovoditi u kontekst sukoba interesa zbog javne dužnosti koju obnaša.

Govoreći o toj aferi Gabrić je koncem prošlog tjedna prokomentirao i tu situaciju. On je o tome rekao: ‘’Radi se o tome da smo mi u postupku priznanja od strane francuske lože i da su se neki naši članovi, očito nezadovoljni statusom i funkcijama koje nisu dobili, odlučili na ovakav način pobuniti’’.

Masonski pokret funkcionira na razini nevladine udruge, a oko njega se kroz povijest do današnjih dana puno toga mistificira, dijelom i zbog njihove tajnovitosti i nekih obreda i rituala. U načelu radi se o organizaciji koja treba okupljati izvrsne pojedince koji dijele isti set humanističkih vrijednosti i na specifičan način nastoje unaprijediti funkcioniranje društva. Ono što je u masonskom pokretu specifično jeste i to da se svaki njihov član posebnim ritualom, prelaženjem ruke preko vlastitog vrata, imitirajući rezanje vlastitog grla, zaklinje da neće odati drugog brata masona. Time štite njegovu privatnost i osobnu slobodu. Dakle, mogu znati tko su njihovi kolege, ali ih ni pod koju cijenu ne smiju odati. Ali svatko za sebe može reći da je mason. To se u postojećem društvenom kontekstu, gdje se u dijelu crkvenih i desničarskih krugova masone stavlja u negativni kontekst, smatra činom osobne neovisnosti i slobode pa i svojevrsne odvažnosti.

Traženjem statusa tajnog brata Jelenić je posredno priznao da ima razloga strahovati da se ne otkrije da je mason, a ta je činjenica poznata i Vuku Radiću. Zato se otvara pitanje je li Jelenić u sukobu interesa

Status tajnog brata često se koristi kako bi se nekim članovima masonskog pokreta koji obnašaju istaknute javne dužnosti dodatno smanjile mogućnost da ih neki masonski prijatelji eventualno traže neprimjerenu uslugu. To je lako moguće razlog zašto je to učinio i Jelenić. S druge strane to pokazuje da on još uvijek, kao i brojni njegovi masonski prijatelji, u masonskom smislu nije sazrio dovoljno da se kao pojedinac odvaži da se tako i javno deklarira. Odnosno, posredno je priznao da mu nije ugodno u situaciji u kojoj bi ga netko mogao tražiti neku uslugu koja nije u suglasju s njegovim životnim i profesionalnim pogledima. To ujedno i pokazuje da ima razloga strahovati da se ne otkrije da je mason, a ta je činjenica poznata i osumnjičenom Vuku Radiću. Zbog te situacije otvara se pitanje je li Jelenić u ovoj aferi u sukobu interesa.

Sve je to kao velikom masonskom meštru i majstoru poznato i Nikici Gabriću. Gabrić je u svojim doziranim javnim istupima povezanim s ovom aferom najavio da će iz masona izbaciti Vuka Radića. Ali nije spomenuo njegovo ime, nego je rekao da on ne zaslužuje da mu se ime javno spomene.

Gabrić je za RTL izjavio: ‘’Ja nemam nikakav problem da bih tajio da sam ja mason ili da sam šef masona, ali moja dužnost je da čuvam i štitim druge ljude koji se ne mogu deklarirati jer nisu slobodni ljudi. Apsolutno je točno da su nas reketarili, ali o tome ne mogu davati izjave. On je izdajnik, ne zaslužuje da se o njemu govori. Sada ćemo ga izbaciti. On ima sve naše papire, naše povjerenje, i on to da u svojim novinama.’’

Nema nikakve sumnje da je aludirao na Vuka Radića koji je uređivao masonski časopis Loža, interni magazin samo za njih i u kojem su objavljene te sporne fotografije.

Gabrić je za RTL izjavio još nešto indikativno, što se može povezati s Draženom Jelenićem: ‘’Fotografije mene u bijelim rukavicama, s dugačkim pozlaćenim štapom i ukrašenom pregačom mogu mi biti samo reklama, ali mi je žao drugih ljudi koji rade s državom, a mogli bi zbog članstva u masonima imati problema’’. Među njima je evidentno i Dražen Jelenić. Jelenić se prošli tjedan našao na udaru šefa SDP-a Davora Bernardića. On je prošle srijede u Saboru rekao kako su izvještaji o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2017. i 2018. zapravo izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

“Prikladnije bi bilo da se zovu izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika”, ustvrdio je Bernardić u saborskoj raspravi o izvještajima o radu DORH-a iz 2017. i 2018. te je pobrojao niz predmeta u kojima “DORH nije učinio ništa”.

“Iako je na početku puno obećavao, vrlo brzo je postalo jasno zašto je došao na tu funkciju i zašto je morao otići respektirani borac protiv korupcije Dinko Cvitan koji danas ima tjelohranitelje jer mu prijete optuženici iz raznih korupcijskih afera”, rekao je Bernardić i poručio Jeleniću da se on ne mora bojati jer ne radi ništa.

Dan po privođenju osumnjičenih portal dnevno.hr objavio je tekst s naslovom ‘Šef masona Gabrić ostvario prijetnje i naredio naše privođenje’. Gabrić je to doživio kao nastavak pokušaja iznude

Oporba je Jeleniću zamjerila i što je prilikom koncerta povodom otvaranja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije sjedio u loži s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, Uskokovim optuženikom.

“Znate li kako ste izgledali? Kao u lošem mafijaškom filmu”, rekao je Bernardić.

Slučajno ili ne, Ivan Lovrinović pozvao je Jelenića da po uzoru na rumunjsku glavnu državnu odvjetnicu Lauru Codruþu Kövesi “napravi salto mortale, postane nacionalni heroj, povuče prvi potez i okrene se protiv korupcije”.

Jelenić se branio tvrdnjama da se greške ne rade namjerno, da Državnom odvjetništvu nedostaje 150 ljudi, ali da imaju želju i volju. U slučaju pokušaja iznude Nikice Gabrića može se propitivati čak i to je li Državno odvjetništvo imalo želju i volju adekvatno procesuirati osumnjičene povezane s novinom 7Dnevno. Je li mogući izostanak te želje i volje posljedica Jelenićeve nenamjerne greške, taktičke omaške, profesionalne potkapacitiranosti ili sukoba interesa za njega je manje važno. Ali je prvorazredno pitanje za hrvatsku javnost jer glavni državni odvjetnik koji je zbog bilo kojeg razloga podložan pritiscima s kojima se ne može adekvatno nositi predstavlja ugrozu za nacionalnu sigurnost.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.