FaH

PROVOKACIJA SIRIJSKE VLADE: SAD i Francuska upozoravaju Damask da poštuje dogovor

Sjedinjene Države i Francuska rekle su u nedjelju da su izjave sirijske vlade uoči novog kruga mirovnih pregovora provokacija i upozorile Damask i njegove saveznike da ne pokušavaju potkopati pregovore u Ženevi već dokazati da poštuju dogovor, prenose agencije.

Sirijski šef diplomacije Valid Mualem rekao je u subotu da o sudbini predsjednika Bašara al Asada ne kani ni s kim raspravljati i upozorio je oporbu da joj je bolje, ako to pitanje kani otvarati na pregovorima u Ženevi, da onamo u ponedjeljak ni ne dolazi.
“To je provokacija… loš znak i ne odgovara duhu dogovora o prekidu vatre”, rekao je francuski šef diplomacije Jean-Marc Ayrault na konferenciji za novinare održanoj s kolegama iz Velike Britanije, Njemačke, Italije i SAD-a, prenosi agencija Reuters.
Američki državni tajnik John Kerry upozorio je Damask i njegove saveznike da griješe ako misle testirati granice krhog prekida vate.

“Sve strane moraju poštivati prekid vatre, surađivati u isporuci humanitarne pomoći,  poštivati proces pregovora kako bi se postigla politička tranzicija. Ako režim i njegovi saveznici misle da mogu testirati granice krhkog primirja, varaju se”, rekao je  Kerry nakon sastanka s kolegama, javlja AFP.

Na sastanku u Parizu ministri su inzistirali na poštivanju prekida vatre i dostavi humanitarne pomoći kako bi pregovori bili “vjerodostojni” i kako bi se dogovorio prekid rata koji je ušao u šestu godinu i odnio dosad više od  270.000 života te raselio milijune Sirijaca.
Na pregovorima u Ženevi trebalo bi se prvi put na konkretan način raspravljati o budućnosti zemlje nakon prvog kruga u siječnju u Ženevi koji je propao budući da je sirijska oporba odlučila ne sudjelovati zbog pojačanih napada Asadove vojske potpomognute ruskim zračnim napadima.
Novi pregovori, čak iako će biti izrazito teški, počinju u radikalno drukčijem ozračju. Dogovor o prekidu vatre između sirijskog režima i gotovo stotinjak pobunjeničkih skupina protiv Asada stupio je na snagu 27. veljače. Taj dogovor postignut na poticaj SAD-a i Rusije održava se unatoč kršenjima, ali je omogućio da agencije Ujedinjenih naroda i njihovi partneri dostave humanitarnu pomoć za gotovo 250.000 stanovnika u opkoljenim zonama.

Komentiraj