“PROTUIZRAELSKA REZOLUCIJA” UN-a: Izraelska vlada optužuje Obaminu administraciju

FaH

Iza  “sramotnog” nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv izraelskog naseljavanja stoje američki predsjednik Barack Obama i državni tajnik John Kerry, ocijenio je u petak visoki dužnosnik izraelske vlade.

To je jedan od najžešćih osobnih napada vlade premijera Benjamina Netanyahua na Obamu koji je pri kraju svojeg predsjedničkog mandata, a izraelski i američki čelnik i inače imaju loš odnos.

“Predsjednik Obama i državni tajnik Kerry stoje iza ovog sramotnog poteza protiv Izraela u Ujedinjenim narodima”, rekao je jedan izraelski dužnosnik za Reuters pod uvjetom anonimnosti.

“Američka administracija je s Palestincima potajno osmislila tu ekstremno protuizraelsku rezoluciju iza naših leđa, a ona bi mogla predstavljati vjetar u leđa teroru i bojkotima”, dodao je.

Dužnosnik iz vlade Baracka Obame, također anoniman, odbacio je te optužbe, tvrdeći da njihova administracija nije sudjelovala u izradi ili promidžbi te rezolucije, te da o tome nisu komunicirali s drugim članicama Vijeća sigurnosti.

Vijeće će u petak odlučivati o toj rezoluciji kojom se zahtijeva zaustavljanje izgradnje židovskih naselja od strane Izraela. Četvero članica Vijeća ponovno ju je stavilo na glasovanje dan nakon što je Egipat odustao od nje zbog pritiska Izraela i novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Petnaesteročlano Vijeće je trebalo o tome glasati do četvrtka navečer, a drugi zapadni dužnosnik tvrdi da SAD namjerava omogućiti provedbu tog nacrta rezolucije, što je veliki preokret od američke politike zaštite Izraela.

Američki dužnosnici izražavaju sve veću zabrinutost da je rješenje o “dvije države” ugroženo izraelskim naseljavanjem na teritoriju kojeg Palestinci žele u svojoj državi.

Palestinci zahtijevaju neovisnu državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael 1967. okupirao u ratu. Veći dio međunarodne zajednice i Ujedinjeni narodi  izraelska naselja na Zapadnoj obali smatraju nelegalnim preprekama miru.

U rezoluciji se od Izraela traži da “odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem”, te se dodaje kako izgradnja naselja “nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

“Predsjednik Obama bi mogao u trenutku odlučiti staviti veto na ovu rezoluciju, no on ju gura. To je napuštanje Izraela koje označava kraj desetljeća američke politike zaštite te države u UN-u”, tvrdi izraelski dužnosnik.

Izraelska krajnja desnica i čelnici naseljenika ohrabreni su izborom Trumpa koji je za idućeg američkog veleposlanika u Izraelu odabrao čovjeka koji je prikupljao novac za nova naselja.

Odvjetnik David Friedman, novoizabrani veleposlanik, žestoko se protivi rješenju o “dvije države”, podržava jedinstven Jeruzalem, Baracka Obamu je prozivao antisemitom, te tvrdi da su američki židovi koji se protive izraelskoj okupaciji Zapadne obale gori od kapoa, nacističkih zatvorenika koji su radili kao zaštitari u koncentracijskim logorima, piše britanski The Guardian.

Komentiraj