Protiv Trumpa je podignuta optužnica. Još se uvijek može kandidirati za predsjednika, evo zašto

Bivši američki predsjednik Donald Trump suočava se s četiri različite kaznene istrage na tri različite razine vlasti. Optužen je za tajne isplate pornozvijezdi neposredno prije predsjedničkih izbora 2016. godine. Iako ga je velika porota na Manhattanu optužila, još uvijek se može kandidirati za predsjednika 2024. Trump je najavio svoju kandidaturu u studenom.

“Ništa ne sprječava Trumpa da se kandidira dok je optužen ili čak osuđen”, rekao je Richard Hasen, profesor prava na Sveučilištu California u Los Angelesu, piše CNN. Američki Ustav od kandidata zahtijeva samo tri stvari: da su građani SAD-a, da imaju najmanje 35 godina i da žive u SAD-u najmanje 14 godina.

Onima koji su optuženi za neko kazneno djelo kandidatura nije zabranjena. Možda će im biti teže osvojiti glasove, ali može se kandidirati i biti biran. Postoji nekoliko napomena u Ustavu u 14. i 22. amandmanu, od kojih se nijedna trenutno ne odnosi na Trumpa u slučajevima za koje se smatra da su najbliži službenoj optužnici.

Ograničenja trajanja. 22. amandman zabranjuje bilo kome tko je dvaput bio predsjednik (što znači da je dvaput bio biran ili odslužio dio tuđeg mandata, a zatim osvojio svoj) da se ponovno kandidira. To se ne odnosi na Trumpa jer je izgubio izbore 2020.
Opoziv. Ako Predstavnički dom opozove osobu, a Senat je osudi za teške zločine i prekršaje, on ili ona se uklanjaju s dužnosti i diskvalificiraju se za ponovnu službu. Trumpa, iako ga je Predstavnički dom dvaput opozvao tijekom svog predsjedničkog mandata, Senat je također dva puta oslobodio optužbi.

Diskvalifikacija. 14. amandman uključuje “klauzulu o diskvalifikaciji”, napisanu posebno s osvrtom na bivše vojnike Konfederacije.

Optužnica u New Yorku u vezi s isplatom novca za šutnju zvijezdi filmova za odrasle nema nikakve veze s događanjima na Kapitolu 6. siječnja, kao ni s potencijalnim federalnim optužbama oko povjerljivih dokumenata.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner