Prosvjednici i dalje blokiraju cestu kod Županje, najavljuju i nove punktove

Autor:

01.12.2023.,Lipovac - Seljacka buna se nastavlja, a unatoc najavi svinjokolja nije pocela u zonama ogranicenja gdje se africka svinjska kuga pojavila. Novi prosvjedni punkt niknuo je u Lipovcu, u blizini granicnog prijelaza Bajakovo. Okupilo se desetak traktora i dvadesetak prosvjednika. Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Borna jaksic/PIXSELL

Nezadovoljni svinjogojci i dalje blokiraju državnu cestu D55 nedaleko graničnog prijelaza Županja-Orašje, a najavljuju i nove prosvjedne punktove ističući kako ne misle odustati od zahtjeva.

Duško Pavlik, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje koji je uz Stožer za obranu hrvatskog sela organizator prosvjeda koji traju već 11 dana, kaže kako je održavanje svinjokolja i omogućavanje prometa zdravim svinjama i dalje najveći prioritet.

“Želimo da nam se dopusti klanje zdravih svinja. Mi nismo nezadovoljni sastankom s ministricom poljoprivrede. Od 11 spornih točaka, devet je usvojeno, a što se tiče svinjokolja i famoznog 15. prosinca kada bi navodno bile dozvoljene mi pristajemo i na to, ali dajte nam napismeno da ćemo tada sigurno moći klati naše svinje”, kazao je Pavlik.

Dio svinjogojaca zadovoljan pregovorima i prekinuli su blokadu traktorima kod Nove Gradiške

Vladinu mjeru kojom se daje 600 eura za kupnju svinjskih polovica ocijenio je ‘kupovinom ljudi’ i to polovicama “sumnjive kvalitete koje će se kupovati iz Danske, Poljske ili Nizozemske”.

Najavio je i otvaranje novih prosvjednih punktova u Lipovcu, Donjem Miholjcu i Novoj Gradiški.

Državni tajnik o prosvjedima svinjogojaca: “Organizatori izuzetno pritišću ljude i zovu ih na telefon i sve koji odbiju nazivaju izdajnicima”

Prosvjed poljoprivrednika i u Drnišu

Tristotinjak poljoprivrednika iz Šibensko – kninske županije prosvjedovalo je u subotu u Drnišu, u organizaciji udruge Hrvatski krški pašnjaci, poručujući da je “dosta sustavnog uništavanja sela, seljaka i domaće proizvodnje i pogodovanja korporacijama i uvoznom lobiju”.

Na prosvjedu održanom u dvorištu bivšeg Remonta prosvjednici su negodovali tvrdeći da im se zabranjuje držati blago, obrađivati zemlju motikom, klati blago na domaćim gospodarstvima i prodavati meso.

“Sve zahtjeve koji su objavljeni na našoj web stranici nadopunit ćemo novim i poslati premijeru Andreju Plenkoviću”, rekao je Hini predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija.

Ustvrdio je da se premijer Andrej Plenković zadnjih dana igra s poljoprivrednicima, zato oni s prosvjeda u Drnišu poručuju “vrijeme je da im kažemo – dosta je”.

Nakon Drniša, prosvjednici na kamionima, traktorima i automobilima krenuli su prema Kninu, a planiraju zaustaviti se na pola puta do Knina i vratiti se natrag.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.