fah

PROSVJED U HARMICI Slovenci na izbjeglice bacili suzavac

Više stotina izbjeglica u petak navečer nastavlja prosvjed na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza Rigonce, zahtijevajući od Slovenije da ih propusti prema njihovim odredištima u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Izbjeglice su iz Sirije, Iraka, Afganistana, Pakistana, pa i afričkih zemalja.

Gotovo svi žele u Njemačku, a neki i u Nizozemsku. Među njima je i 21-godišnji sirijski student Amor iz Damaska, koji želi stići u Njemačku ili Švedsku i tamo nastaviti studij menadžmenta. U Hrvatsku je stigao u četvrtak iz Srbije, a na putu je već oko 15 dana i tvrdi da je do sada već potrošio oko 1.700 dolara. Kaže kako se ne namjerava vratiti, a ne bude li mogao prijeći u Sloveniju preko graničnog prijelaza, pokušat će to učiniti noćas zaobilazno preko Sutle. U Damasku mu je ostala obitelj, roditelji, braća i sestre, a on je na put krenuo s prijateljima.

Mještani Harmice izbjeglicama donose sendviče, deke i ostale potrepštine.

Prema neslužbenim informacijama, slovenski specijalci ne propuštaju slovenske aktiviste, koji su došli dati podršku izbjeglicama, natrag u Sloveniju preko tog slovenskog graničnog prijelaza.

Skup potpore izbjeglicama “Otvorite granice” u organizaciji civilnog društva za sada protiče mirno i bez izgreda.

Pritisak migranata na slovensku granicu sve je veći, a slovenska policija je na prijelazu Harmica s Hrvatskom protiv njih upotrijebila suzavac.

Upitan je smještaj većeg broja migranata jer se općine uz granicu nisu odazvale prema očekivanju i ponudile više kapaciteta, izjavio je Darko But iz slovenske uprave za zaštitu i spašavanje za Slovensku televiziju.

But je rekao da uz uvjet dodatnih kapaciteta Slovenija može primiti 8 do 10.000 migranata, ali nije želio odgovoriti na pitanje može li u u Sloveniji doći do situacije kad više neće izdržati i kad će morati zatražiti pomoć drugih država i EU-a ili uspostaviti migrantski koridor.

Slovenski mediji javljaju da je u petak navečer najnapetije na graničnim prijelazima s Hrvatskom na Bregani i Harmici, gdje u Sloveniju želi ilegalno želi ući više stotina izbjeglica.

 

  • Slovenska redovna, specijalna i pričuvna policija su uključeni u sprječavanje njihova ulaska, a na prijelazu Harmica gdje je slovenska policija blokirala most preko kojega su izbjeglice željeli ući u Sloveniju policija je na slovenskoj strani upotrijebila i suzavac, javila je Slovenska televizija.

 

Na prijelazu Harmica je po javljanju Slovenske televizije i veći broj aktivista i pripadnika humanitarnih organizacija s obje strane koji traže da se migranti puste u Sloveniju.

Slovenski mediji javljaju da je cesta iz Ljubljane prema Bregani otvorena, ali da je proglašena “opća opasnost” zog mogućeg dolaska izbjeglica i da se putnicima ne savjetuje da koriste taj prijelaz iako je otvoren.

Stručnjak za vojna i migracijska pitanje Klemen Grošelj kazao je za Slovensku televiziju da će prije ili kasnije morati doći do dogovora sa susjednim državama o humanitarnom koridoru kroz Sloveniju, no da je upitno kako će na to reagirati Austrija.

Komentiraj