Prosvjed protiv mjera u Ljubljani, prosvjednici bacali baklje na parlament

Protivnici mjera za suzbijanje covida-19 okupili su se u srijedu navečer na Trgu republike u Ljubljani, a nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na zgradu parlamenta, javio je N1.

Prosvjednici su tražili promjenu “mjera” za suzbijanje virusa u “preporuke” i prijevremene izbore.

Prije prosvjeda organizatori su pozivali na miran skup, no incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu parlamenta, pa je policija pojačala prisutnost.

Prosvjednici su zapalili navijačke baklje i počeli ih bacati na parlament. Policijski helikopter kruži iznad Ljubljane, javlja reporter N1.

Jedan prosvjednik potvrdio je da na skupu sudjeluju dvije najveće navijačke skupine u zemlji. Okupljeni su doveli u pitanje znanstvene nalaze i nepobitne činjenice o koronavirusu i cjepivima.

U međuvremenu, epidemiološka slika u zemlji nastavlja se pogoršavati. U utorak je nakon 6.645 PCR testova potvrđena zaraza kod 1.364 novoinficiranih. Na intenzivnoj njezi liječi se 76 osoba, a umrlo je šest pacijenata s covidom.

Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo Slovenije, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

Iako je interes za cijepljenje sve veći, još uvijek nije postignut dovoljan obuhvat cijepljenjem. Trenutno je 50 posto ljudi cijepljeno jednom dozom, a 45 posto ili 947.759 i drugom.

Komentiraj