Prosvjed na Trgu sv. Marka protiv prekomjerne sječe šuma

hina

“Prozivka zbog veleizdaje naših šuma” naziv je prosvjeda na kojem se u petak na Trgu sv. Marka u Zagrebu okupilo dvjestotinjak građana u organizaciji Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija kako bi upozorili na “bjesomučnu sječu šuma i kriminal” za što su prozvali više ministarstava, privatnih i javnih tvrtki te vodeće političare u zadnjih 20 godina.

Prosvjed su organizirali jer je, kako tvrde, istekao rok za odgovor na otvoreno pismo predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću.

Izvijestili su i da su u proteklih devet mjeseci skupili dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave koju su proslijedili DORH-u i Uskoku, Pučkom pravobranitelju te institucijama Europske unije.

Prosvjednici su istaknuli transparente: “Veterani Domovinskog rata – građani uz građane”, “Šume su pluća Zemlje – Hrvatske šume d.o.o. su rak pluća”, “No pasaran”, “Šume nisu vaša prćija!”, “Prestanite devastirati naše šume!”.

Predsjednica braniteljske udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić istaknula je kako je devastacija šuma zaprepašćujuća.

“Šume nestaju doslovno pred očima”, rekla je te ocijenila kako “skandalozni Zakon o šumama čak potiče rušenje šuma”, a sve zbog trke za profitom koja proizlazi iz skandalozno jeftinog drva i drvne mase.

Navela je da je u Hrvatskoj kubik 300 kuna, “a odmah preko granice 120 eura”. “Dakle”, dodala je, “nikom se ne isplati više ništa raditi s tim nego samo: Tovari Miško i vozi”.

Grgić tvrdi i da u provođenju tog “zločinačkog master plana” sudjeluju sve Vlade od 2009.

Rekla je da su tu i ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša, graditeljstva i gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume, šumarska inspekcija, Šumarski fakultet, državni uredi i razne državne komore, agencije i mnogi drugi.

“Zbiva se ekocid, a ekocid je zločin. Prema tome, to imamo puno pravo prozvati ‘udruženim zločinačkim poduhvatom’ i za to imamo dokaze”, poručila je Grgić. Rekla je da bi šteta za Hrvatsku mogla biti i dvije milijarde eura te poručila da njih interesira kaznena odgovornost.

U pismu neimenovanog šumara iz Hrvatskih šuma koje je pročitao glumac Vilim Matula stoji da kaos i protuzakonito postupanje u radu Hrvatskih šuma potvrđuje i to što krajem 2018. Hrvatske šume nisu imale šumskogospodarske planove odobrene upravnim aktom Ministarstva poljoprivrede, iako su to bile dužne imati.

Osim toga, u pismu stoji i da se državnim šumama na Medvednici gospodari bez šumskogospodarskih planova i da su sva stabla lani posječena bespravno.

Prosvjednicima se obratio i predsjednik Udruge tartufara “Istra” Darko Muzica koji je rekao kako su počeli primjećivati da se zadnjih godina “katastrofalno gospodari šumom” i da “to više nije ona šuma od nekada”.

Na prosvjedu su, uz ostale, bili i predstavnici Živog zida, Nove ljevice, Hrvatskih laburista, ORaH-a, stranke Pametno, udruge Zelena akcija, platforme Možemo.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]