“Prosvijetljeni” HDZ: Sada ipak žele da država financira cijelu obnovu na područjima katastrofe

Oporbeni zastupnici u srijedu su tražili da obnova nakon potresa počne što prije jer smatraju da će u protivnom ljudi iseljavati s tog, demografski ugroženog područja, a HDZ-ovi su zastupnici Vladi predložili novi amandman.

HDZ je taj amandman predložio nakon što je vladin prijedlog zakona naišao na brojne kritike oporbe i lokalnih vlasti jer je Sisak tretirao različito od Gline i Petrinje, pa bi građani Siska, za razliku od onih u Glini i Petrinji, morali plaćati dvadeset posto troškova obnove.

HDZ-ovi zastupnici Vladi su predložili amandman prema kojem će država u potpunosti financirati obnovu neuporabljivih i privremeno neuporabljivih objekata oštećenih potresom na području na kojem je Vlada proglasila katastrofu, odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji uključivo i grad Sisak te u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

SDP traži ravnopravnost građana pogođenih potresom, HDZ amandmanom predlaže potpuno financiranje obnove i u Sisku

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o obnovi nakon potresa, Peđa Grbin (SDP) založio se za ravnopravnost građana na istom i susjednim područjima kako bi građani znali tko će snositi troškove obnove te upitao zašto je predloženo da država u stopostotnom iznosu financira obnovu Petrinje i Gline, s Siska ne.

Pozvao je da se učini sve kako bi se omogućilo da postradali građani što prije dobiju krov nad glavom i ukine bespotrebno administriranje i birokratiziranje.

Tražimo pravednost i ravnopravnost te da građani koji su stradali u potresu ne čekaju nepotrebno u redu za neki dokument, rekao je Grbin i predložio uvođenje cenzusa i progresivno oporezivanje.

Njegov stranački kolega Davorko Vidović istaknuo je kako je ta situacija veliki test sposobnosti hrvatske države i koliko je hrvatsko društvo kapacitirano da sanira posljedice potresa u državi koja ima kumulativni rast od nula posto.

Pokušaje stranačke manipulacije katastrofom koja je pogodila Banovinu ocijenio je gadljivima te zahvalio svima koji su nesebično pomagali u otklanjanju posljedica potresa na empatiji i solidarnosti, posebice vatrogascima.

Također je zahvalio saborskim zastupnicima koji ne dopuštaju da se građani Siska stave u lošiji položaj od drugih stradalnika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Mirela Ahmetović (SDP) rekla je da je sada prilika za donijeti kvalitetan i pravedan zakon, budući da je nebriga države nakon Domovinskog rata zaboravila Banovinu i njezine stanovnike.

Branko Bačić (HDZ) odbacio je oporbene tvrdnje da je pri izradi zakonskog prijedloga HDZ favorizirao neka postradala područja na uštrb nekih drugih vodeći se kriterijem izbornih rezultata u njima, nazvavši ih politikantskima.

Izvijestio je i da su Vladi predložili amandman prema kojem će država u potpunosti financirati obnovu neuporabljivih i privremeno neuporabljivih objekata oštećenih potresom na području na kojem je Vlada proglasila katastrofu, odnosno  Sisačko-moslavačkoj županiji uključivo i grad Sisak te Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Odbacio je i tvrdnje da država i njezine institucije nisu primjereno reagirale, te priznao velik doprinos volontera u otklanjanju posljedica potresa.

Građani su pokazali veliko srce i želju za pomoć unesrećenima. Taj proces traje i dalje u vremenu pred nama i nastavit će se dok se ne ostvare ciljevi predviđeni zakonom, dodao je.

HDZ-ovi zastupnici Josip Borić i Goran Ivanović istaknuli su kako se ni jedna Vlada do sada nije morala istodobno suočiti s posljedicama potresa i pandemije koronavirusa.

Mrak-Taritaš: Sad su se u Zagrebu pokazali pravi razmjeri problema

Miro Bulj (Most) upozorio je na nefunkcioniranje sustava podsjetivši kako su nakon potresa stanovnici Petrinje, Siska i Gline 10 dana ovisili o volonterima i ocijenio da je potres razotkrio sve višegodišnje loše vođene politike, nazvavši premijera Andreja Plenkovića El Bahato.

Moramo pronaći najbolje rješenje za domovinsku sigurnost, rekao je Bulj.

Dalija Orešković (Centar) ocijenila je kako je zakon “šupalj i prazan” izrazivši uvjerenost kako HDZ neće obnoviti Zagreb i Sisak.

HDZ i njegovi predstavnici gdje god su imali vlast ostavili su spaljeni zemlju, ustvrdila je.

Anka Mrak Taritaš  (Glas) drži kako je zakon postavljen tako da građani ne mogu ili ne znaju podnijeti zahtjev za obnovu upozorivši kako u Zagrebu u 10 mjeseci na obnovi nakon potresa nije učinjeno gotovo ništa i da su se pokazali pravi razmjeri problema.

Apelirala je da se se pomogne Banovini jer je bila napuštena već nekoliko puta. Ostavi li država Banovinu kao što je to učinila sa Zagrebom netko će za to morati snositi odgovornost, poručila je.

Komentiraj