Proruska stranka Harmonija s 19,4 posto glasova ispred je prozapadnog liberalnog saveza FOR/Razvoj s 13.4 posto, prema izlaznoj anketi objavljenoj u subotu navečer s parlamentarnih izbora u Latviji obilježenih kibernetičkim napadom.

Nacionalna alijansa (desna) članica dosadašnje koalicije je treća s 12,6 posto glasova, a prati je Nova konzervativna stranka (12,4 posto glasova).

Potencijalni populistički partner Harmonije KPV na petom je mjestu s 11,5 posto glasova, prema anketi na  6400 birača, od kojih gotovo trećina nije željela reći kome je dala glas.

Na glavnu latvijsku društvenu mrežu u subotu je bio izveden kibernetički napad objavom poruke na ruskom, pro-Kremaljskog sadržaja. Nakon toga rad mreže bio je prekinut i pokrenuta je istraga, rekao je glasnogovornik mreže Janis Palkavnieks.

Za sada nisu poznati napadači i njihove namjere.

Korisnici mreže Draugiem.Iv, poznate kao Frype.com u susjednim zemljama su na ekranima ugledali poruku na ruskom “Drugovi Latvijci, radi se o vama. Granice Rusije su bezgranične”.

Taj tekst podsjeća na ruske nacionalističke slogane koji su se pojavili nakon pripojenja Krima u kojima se navodilo da se “Rusija zaustavlja gdje želi” i “Rusija može bilo kada izabrati zemlje s kojima želi imati granicu”.

Predsjednik Harmonije i gradonačelnik Rige, Nils Ushakovs je odmah objavio da želi ući u vladu što stranci nije uspjelo u tri prethodna izbora. Harmonija je vrlo popularna u važnoj rusofonoj manjini i osvajala je velik broj glasova no nije uspijevala ući u vladu jer su sve druge stranke odbijale s njom surađivati.

Komentiraj