PROMJENA IMENA ILI VANDALIZAM U Americi čak 270 proizvoda i tvrki nose ime ‘ISIS’

Facebook

Kada su prije 35 godina otvarali spiritualističku knjižaru, vlasnici ‘Isis Books & Gifts’ iz Denvera nisu ni slutili što ih čeka. Trgovini su ime nadjenuli po egipatskoj božici, a na njihovu nesreću tridesetak godina kasnije pojavila se zloglasna teroristička skupina istog imena.

Tijekom prošlog vikenda, nepoznati su vandali razbili znak knjižare ciglama, što je već četvrti incident u posljednjim mjesecima. “Svi smo šokirani terorističkim napadima u Parizu. Ne znamo je li netko samo hodao ulicom i ugledao ime naše knjižare i odlučio baciti ciglu ili je riječ o nekome tko je zapravo mislio da je to knjižara za teroriste”, rekla je vlasnica Karen Charboneau-Harrison, prenosi CNN.

Prema podacima američkih dužnosnika, najmanje 270 proizvoda i tvrtki nosi ime ‘ISIS’ – od farmaceutskih kompanija, preko izrađivača perika pa sve do aplikacija za pametne telefone.

ISIS Pharmaceuticals čak razmišlja da promijene ime svoje kompanije. “Iako ljudi znaju da nismo povezani s terorističkom skupinom, samo ime vuče toliko negativnosti sa sobom”, rekao je potpredsjednik te tvrtke.

Ipak, knjižara u Denveru pozvala je svijet da terorističku skupinu oslovljavaju njenim arapskim akronimom – al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham ili Daesh. Osim što je to najtočniji naziv skupine, ističu, militanti ga mrze. Pentagon je počeo koristiti naziv Daesh prošle godine, a od onda su ga prihvatili i neki europski vođe.

Dear friends, this happened to us over the …

Komentiraj