Projektom “Fearless Velebit” razminirano 1645 hektara na zaštićenom području parka prirode Velebit i NP Paklenica

Autor:

27.01.2013., Velebit - Prekrasan velebitski krajolik podno Tulovih greda."nPhoto: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Kroz projekt  “Fearless Velebit” razminirano je 1645 hektara šuma i šumskog zemljišta na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica, rekao je u Gospiću ministar regionalnog razvoja i Fondova EU Šime Erlić. Time je omogućena i bolja zaštita od požara i općenito održavanje šuma, što će pridonijeti i boljoj bioraznolikosti, rekao je ministar u srijedu na na završnoj konferenciji projekta “Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji Fearless Velebit”.

Razminiranje šuma i šumskog zemljišta financiramo je s 35,4 milijuna eura iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020”, a omogućit će bolju zaštitu od požara, za čiju svrhu se obnavlja i 75 kilometara prosjeka i šumskih cesta. Projekt provode Hrvatske šume i Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Mario Šiljeg naglasio je da će kroz obnovu šumskog zemljišta, koje je u naravi travnjačko stanište te rekonstrukciju protupožarne infrastrukture omogućiti obnovu ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić rekao je za projekt Velebit da je “vrlo značajan i perspektivan” te zaslužuje poseban respekt zbog impozantne veličine i ljepote Velebita. Napomenuo je da je projekt Velebit jedan od četiri strateška projekta, vrijedna 117 milijuna eura, koje provode Hrvatske šume na razminiranju preko 6000 hektara šumskih područja,

Karas: Do ožujka 2026. imat ćemo Hrvatsku bez mina

Koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu Civilne zaštite Neven Karas rekao je da je razminiranje u sklopu projekta gotovo, a do kraja lipnja provode se još radovi na biološkoj obnovi šuma.

“U Hrvatskoj je od 1998. kada je počelo sustavno razminiranje puno posla obavljeno, od preostalog posla 99 posto se odnosi na šume, a i one se razminiravaju sukladno Nacionalnom programu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske i do ožujka 2026. imat ćemo Hrvatsku bez mina”, rekao je Karas, podsjetivši da se Hrvatska na to obvezala međunarodnim ugovorima,

Tijekom razminiranja 16.460.806 četvornih metara, pronađeno je i uništeno 2177 komada ubojnih sredstava, te je izdana 21 potvrda o isključenju iz minski sumnjivog prostora nakon čega je prostor predan na upravljanje Hrvatskim šumama.

Voditelj projekta Božidar Čačić rekao je Hini da razminiranje jest gotovo, ali ne i radovi na rekonstrukciji postojećih protupožarnih prosjeka, odnosno šumskih cesta za protupožarno osmatranje i redovito gospodarenje šumama i to iz ekoloških razloga.

“Planirano trajanje projekta je do kraja lipnja, ali se na protupožarnoj infrastrukturi ne može raditi do 15. srpnja zbog gniježđenja tetrijeba gluhana”, kazao je Čačić, dodavši da zbog toga traže produženje realizacije projekta do jeseni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.