Program spašavanja je uspio, sve veći broj iberskih risova u španjolskoj divljini

Screenshot YouTube

Konzervacijski plan iz 2008. godine i aktivnosti Centra za razmnožavanje CNRLI su uspjeli vratiti veliki broj iberskih risova u divlja staništa u Španjolskoj i Portugalu.

Kritično ugrožena vrsta na Pirinejskom poluotoku se pokušavala spasiti kroz program, koji je vođen u više centara. Mreža je do kraja prošle godine u prirodu pustila 1.100 ovih divljih mačaka.

Voditelji projekta ističu kako i u današnje vrijeme ovim malim mačkama grabežljivicama najveća opasnost prijeti od prometa, krivolova te gubitka staništa, koja su sad ponovno oformljena ili su pronađena nova.

Još prije 20 godina ova životinjska vrsta je gotovo izumrla u Portugalu i bila je kritično ugrožena u Španjolskoj. Konzervacijski plan i program se nastavljaju, voditelji i dalje drže, nadgledavaju i paze na životinje u zatočeništvu do određene dobi te ih zatim puštaju na već ranije određena područja.

Risovi su se vrlo dobro prilagodili na život u divljini, povremeno se prate njihove aktivnosti, a starije životinjske zajednice, tj. čopori ne odbacuju nove članove.

Komentiraj