Južnosudanska vojska i pobunjenici ponovno su se zaratili na sjeveru zemlje dva dana nakon što je i predsjednik države Salva Kiir stavio svoj potpis na mirovni sporazum, objavili su službeni izvori u Južnom Sudanu u petak kasno navečer.

Nije moguće utvrditi koja je strana prva počela pucati.

Kiir je sporazum potpisao u srijedu no tom prigodom je izrazio sumnje u održivost mirovnog dogovora koji bi trebao okončati 20-mjesečni sukob. Tjedan ranije sporazum je potpisao pobunjenički vođa Riek Machar koji bi tim dogovorom trebao postati potpredsjednik države.

Njegov glasnogovornik tvrdi da su se pobunjeničke snage u petak samo branile sugerirajući time da je vojska prva otvorila vatru i da je pješaštvo napalo pobunjeničke položaje teškim oružjem.

Kiir je potpisao sporazum šest dana nakon što je SAD u Vijeću sigurnosti podnio prijedlog rezolucije kojom se uvodi embargo na oružje i druge sankcije protiv Južnog Sudana ukoliko se ne potpiše mirovni dogovor.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je izjavom pozdravilo potpisivanje mirovnog sporazuma poručivši da je spremno, ukoliko se on ne provede, brzo uvesti embargo i sankcije.

U sukobima su dosad život izgubili deseci tisuća ljudi a prognano je i izbjeglo više od 2,2 milijuna ljudi.

Komentiraj