EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE

PROCURIO TRANSKRIPT ISPITIVANJA Abdeslam: “Nisam se imao hrabrosti raznijeti”

Salah Abdeslam, osmunjičeni za terorističke napade u Parizu, zanijekao je kako je imao informacije o braći Bakraoui, koji su izveli terorističke napade u Bruxellesu u utorak, saznaje se iz transkrpita dvosatnog ispitivanja koje je objavio francuski list Le Monde.

Transkript pokazuje i kako belgijska policija Abdeslama nije ispitivala o mogućim budućim napadima. Ispitivanje je obavljeno dan nakon Abdeslamovog uhićenja u Buxellesu i tri dana prije terorističkih napada u kojima je poginula 31 osoba.

Većina pitanja odnosila se na ulozi Abdeslama u pariškim terorističkim napadima i četiri mjeseca koja je proveo u bijegu. Abdeslam je iskreno priznao kako nije imao hrabrosti provesti samoubilački napad na Stade de France. Jedan od vođa Mohamed Belkaid, koji je ubijen u policijskoj akciji u Bruxellesu ranije ovog mjeseca, navodno je bio bijesan na Abdeslama kada se ovaj vratio, prenosi Independent.

“Mohamed Belkaid nije bio sretan kada sam se vratio iz Pariza. Rekao sam mu da se nisam mogao raznijeti. Utješio me i rekao da će me skrivati dok me ne bude mogao poslati na neko sigurnije mjesto”, rekao je Abdeslam.

“Odustao sam od toga da se raznesem čim sam parkirao auto na stadionu. Ostavio sam tri putnika i odvezao se. Bez cilja. Ne znam ni gdje sam parkirao auto. Vozio sam se metroom jednu ili dvije stanice, a onda sam nekoga nazvao”, priča Abdeslam koji umanjuje svoju ulogu u pariškim napadima.

Svu krivnju svaljuje na Abdehamid Abaaouda, navodnog vođu kojeg je francuska policija ubila u tjednu nakon terorističkih napada, te na njegovog starijeg brata Brahima. “Napravio sam to jer me Brahim zamolio”.

Abdeslam je dodao kako je novac za najam automobila i stanova došao od njegovog brata, ali kaže i kako zna da to nije bio njegov novac.

Komentiraj