Pročišćuju zrak i liječe nesanicu: Ove biljke trebale bi biti u svakom domu

Autor:

Pixabay

Biljke obogaćuju prostor svojom ljepotom, ali čine i puno više – opuštaju, pridonose psihičkom i tjelesnom zdravlju, neke od njih ublažavaju određene alergije, poboljšavaju kvalitetu sna i pročišćuju zrak

Prema NASA-inoj studiji iz ’80-ih godina., brojne popularne sobne biljke iz zraka uklanjaju otrovne kemikalije uključujući formaldehid, benzen i trikloretilen koji su okidači za alergije, astmu, glavobolje, i vrtoglavice.
Imajte na umu da biljke s većim lišćem brže pročišćuju zrak, od primjerice onih sa sitnim, poput paprati i bršljana.

U nastavku vam donosimo nekoliko sobnih biljaka koje su savršen izbor za spavaću sobu jer osjetno podižu kvalitetu zraka, a i pomažu kod nesanice.

Gardenija

Ako ne možete zaspati, biljka opojnog mirisa i predivnih cvjetova, u tome će vam pomoći. Ublažava stres, što znači da je dobar izbor za vašu sobu, patite li od tjeskobe i nesanice. Upravo zbog toga jedna je od najčešćih sobnih biljaka.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Horto Margarida (@hortomargarida)

Aloe vera

Od ureda do spavaće sobe, ovaj tropski sukulent uspijeva u bilo kojem prostoru, važno je samo da ima sunca. Ne zahtijeva često zalijevanje pa je odlična sobna biljka za početnike. Osim što je odličan pročišćivač zraka, njezini mesnati listovi sadrže gel koji možete koristiti za izradu vlastitih proizvoda za njegu kože ili kose.

Spatifilum

Spatifilum ili mirni ljiljan jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka, a samo ime govori o njegovom učinku.  Smiruje i pomaže da utonemo u san. Spada u najjače prirodne pročišćivače zraka te upija zračenja iz elektroničkih uređaja zbog čega je neizostavna u uredima, ali i kućanstvima. Čak i kada ne cvate, dekorativni su njezini listovi. Ova biljka pružit će vam puno više od estetike.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria e Mia 🐾 (@traifiori_con.mia)

Kućna paprat

Ova šarmantna biljka sjajan je pročišćivač zraka, a pritom je i otporna. Možda će joj više trebati, no što će to biti slučaj s fikusom, no odradit će zadatak. lako voli indirektnu svjetlost,  preživjet će na izravnom suncu ako se tlo održava vlažnim. Bit će joj dobro u kuhinji ili kupaonici, a sigurne smo da će i vama biti ugodno s njom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.