Kod jame Jazovke na Žumberku u srijedu je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održana komemoracija za žrtve komunizma.

Procesija vjernika s molitvom je došla do Jazovke, kod koje je misu služio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak. On je kazao da je jedna plemenita ideja kao što je antifašizam, pomiješana s komunizmom, čime su nastojali opravdati zločine komunizma.

Osim brojnih vjernika bili su nazočni predstavnici Mešihata islamske zajednice i ministar kulture u tehničkoj Vladi Zlatko Hasanbegović, koji je položio vijenac na stratište Jazovke.

Ova moderna i demokratska hrvatska država može se i treba se temeljiti na pravu hrvatskog naroda na nacionalno samoodređenje, na demokratskim vrijednostima i na parlamentarnoj demokraciji, izjavio je ministar Hasanbegović novinarima.

Okupljeni su ponovno upozorili institucije na potrebu lustracije i proglašavanja komunizma, njegovih simbola i nositelja, posebice Tita, totalitarnim i Hrvatskoj neprihvatljivim,.

Prema javno dostupnim podacima u jami Jazovki pronađeni su ostaci 447 žrtava, od čega, prema nekim izvorima, 270 ranjenika zagrebačke bolnice Sveti Duh.

Komentiraj