Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić sastao se u ponedjeljak sa saborskim zastupnicima predstavnicima nacionalnih manjina s kojima je razgovarao o problemima s kojima se one susreću na području odgoja i obrazovanja.
Na sastanku su bili zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS), zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.
Ministar Barišić izjavio je nakon sastanka zatvorenog za javnost da su razgovarali o osnutku samostalne ustrojbene jedinice koja bi pratila odgoj i obrazovanje vezane za nacionalne manjine, što je jedna od točaka koalicijskog sporazuma Vlade, te o tome kako podići razinu poslova koja se odnosi na ta pitanja.
Razgovarali smo o nedostatku udžbenika i nedostatku dodataka udžbenicima te zaključili da je potrebno naći se s vremena na vrijeme i razgovarati o tim problemima, rekao je Barišić.
Furio Radin rekao je da su manjine s problemom udžbenika dvostruko negativno diskriminirane jer, s jedne strane, nemaju mogućnost izbora udžbenika kao učenici koji polaze većinske programe, a s druge strane, tih udžbenika nema jer dugo godina nisu tiskani.
Italija pomaže nacionalnoj manjini s određenim brojem udžbenika, ali oni ne odgovaraju u svemu našim programima, rekao je Radin i dodao kako nije lijepo da učenici fotokopiraju udžbenike.

Vladimir Bilek također se požalio na nedostatak udžbenika jer, rekao je, mnogi nisu prošli proceduru i od 2012. su na čekanju pa se nekima koji su zastarjeli dalje koriste uz prešutno odobrenje.
Otvorili smo dijalog o tim pitanjima i dali si rokove za koje vjerujem da ćemo ih ispuniti u skladu s programom Vlade RH i operativnim programom Vlade za nacionalne manjine koji će uskoro biti donesen riješiti nagomilane probleme, istaknuo je.
Milorad Pupovac rekao je da su odgoj i obrazovanje važni za ostvarenje ljudskih prava nacionalnih manjina i njihove svijesti o svojem identitetu i pripadnosti te kao instrument ostvarenja tolerancije. Dodao je kako je na sastanku zaključeno da imaju još dosta napraviti.
Godine 2012. je došlo do svojevrsnog raspada brige za manjinsko obrazovanje i danas smo govorili kako to prevladati, istaknuo je Pupovac, dodajući da je bilo riječi o tome kako stvarati svijest i toleranciju u društvu. Nastava za manjine treba konačno postati dio jedinstvenoga nacionalnog obrazovnog sustava i dio zajedničkog rada jer su manjine dio našeg nacionalnog bogatstva, rekao je.
Veljko Kajtazi istaknuo je kako, među istaknutim problemima, postoji nacionalna strategija za Rome i da treba krenuti u njezino ostvarivanje. On se zauzeo za to da se slični sastanci održavaju tri-četiri puta na godinu jer bi se tako, istaknuo je, problemi lakše riješili.

Komentiraj