Svijet
Decoration icon

problem

PROBLEM ILEGALNIH IMIGRANATA Mađarska na granici sa Srbijom podiže žićanu ogradu

Autor:

Dusko Marusic/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Nedavno je predsjednik parlamentarnog kluba zastupnika vladajućeg Fidesza, Antal Rogan, izjavio da je do kraja svibnja u Mađarsku ušlo 50 tisuća imigranata, više nego li u cijeloj 2014. godini. Većina ih odlazi u druge zemlje Unije, ali su Austrija i Njemačka najavile su da bi ih na tisuće mogle vratiti u Mađarsku

[/quote_box_center]

Mađarska će izgraditi četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom kako bi zaustavila ilegalne imigrante, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Imigracija je jedan od najvećih problema s kojima se suočava Europska unija danas. EU traži rješenje, ali Mađarska si više ne može priuštiti čekanje”, rekao je Szijjarto na tiskovnoj konferenciji.

“Govorimo o 175 kilometara dugoj granici čije se fizičko zatvaranje može izvesti četiri metra visokom ogradom. Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je upute da to pripremi”, otkrio je Szijjarto.

Mađarski šef diplomacije tvrdi da takav potez nije u suprotnosti ni sa jednim međunarodnim ugovorom.

Pripreme za podizanje ograde trebale bi biti završene do iduće srijede.

U zemlju ušlo 50 tisuća imigranata

Nedavno je predsjednik parlamentarnog kluba zastupnika vladajućeg Fidesza, Antal Rogan, izjavio da je do kraja svibnja u Mađarsku ušlo 50 tisuća imigranata, više nego li u cijeloj 2014. godini. Većina ih odlazi u druge zemlje Unije, ali su Austrija i Njemačka najavile su da bi ih na tisuće mogle vratiti u Mađarsku.

Rogan je tada rekao da treba poduzeti hitne mjere i da vladajuća stranka razmatra slanje zakona u parlamentarnu proceduru kojim bi se zatvorila južna granica zakonskim sredstvima.

“U praksi bi to značilo da bismo usvojili zakon kojim ćemo onemogućiti da osobe koje uđu u Mađarsku iz sigurne zemlje ovdje zatraže azil”, rekao je Rogan.

Većina tražitelja azila u Mađarskoj dolazi s Kosova, iz Sirije i Afganistana.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)