Probajte boršč: Inspirativnu gustu juhu fantastične crvene boje

Boršč je nacionalno jelo Ukrajine, udomaćeno i u Rusiji, kojeg mnogi obožavaju. U sovjetska vremena ova juha se nalazila na jelovnicima svih restorana i zalogajnica. Preporuča se pripremiti veću količinu boršča koji se može nekoliko dana čuvati u hladnjaku ili pak u porcijama zamrznuti te odmrzavati po potrebi.

Boršč može poslužiti kao predjelo, ali može biti i glavno jelo, jer se nikad ne pojede manje od dvije porcije po osobi. Ruske kuharice kažu da je pravi boršč onaj u kojem kuhača ostane stajati okomito zbog gustoće i obilja sastojaka, ali po želji se može napraviti i rjeđi boršč. Inače, recept za običan boršč je jednostavan, ali u njemu postoji jedan važan detalj – slijed polaganja hrane.

Priprema se na brojne načine i s raznovrsnim namirnicama. Osnova boršča je juha od kostiju i mesa, najčešće govedina u ruskoj ili svinjetina u ukrajinskoj inačici boršča. Međutim, ako se ne koristi mesni temeljac, boršč može biti vegetarijansko i vegansko jelo!

Iako je moguće koristiti prethodno skuhanu ciklu, ipak preporučamo sirovu kako bi doprinijela okusu jela. Nije loše koristiti i rukavice dok režete ili ribate ciklu. Ima jako puno varijanti za boršč, ali ono bez čega pravi boršč ne bi smio biti su: cikla, zelje, mrkve te kiselo vrhnje za posluživanje.

I na kraju se dodaje odvojeno skuhana i naribana cikla. Poslužuje se s vrhnjem, i jede se skoro svakog dana u tipičnom ukrajinskom domu. Čak postoji stara poslovica koja kaže: “Ako si bio u Ukrajini i nisi jeo boršč, kao da i nisi bio u Ukrajini!”

Sastojci:

500 g cikle
500 g bijelog kupusa/ zelja
4 srednje velika krumpira
4 mrkve
3 litre temeljca (mesnog ili povrtnog, po želji. Može i od kocke ali pazite da nema pojačivač okusa E621 odnosno Mononatrijev glutamat*)
400 g oguljenih rajčica (svježih ili pelata iz konzerve ili polpe iz staklenke)
500 g mesa za juhu (junetina, govedina ili piletina s kostima)
3-4 žlice koncentrata od rajčice
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
Limun
Kopar
Maslac ili ulje
Za posluživanje: Kiselo vrhnje, limun i kopar

Boršč, popularno ukrajinsko jelo od mesa i povrća. Photo: Pixabay

Priprema:

Oguliti ciklu, krumpire, mrkve, luk. Pristaviti temeljac na srednje jaku vatru, u velikom loncu.
Luk i zelje: prepoloviti glavice te tanko uzdužno narezati na tanke prutiće (štapiće). U većoj tavi zagrijati ulje s maslacem, dodati zelje i luk, posoliti s pola žličice soli te kratko popržiti. Potom smanjiti vatru i pirjati bez dodavanja vode još 5-10 minuta. Dodati u lonac s temeljcem.
Meso narezati na prutiće, posoliti i popapriti i kratko popržiti u tavi s uljem te dodati u lonac.
Rastopiti malo maslaca u tavi. Mrkvu narezati na kolutiće ili prutiće, dodati u tavu s 1 žličicom šećera te popržiti. Dodati u lonac.
Ciklu narezati na prutiće ili grublje naribati na ribež. Kratko popržiti na ulju i dodati u lonac.
Krumpire raščetvoriti te dodati u lonac. Dodati u lonac i preostale sastojke: rajčice, koncentrat rajčice, češnjak, 1 žlicu narezanog kopra i 1-2 žlice limunovog soka.
Kuhati na slaboj vatri oko 2 sata.
Poslužuje se obavezno s vrhnjem u koje je umiješan kopar te kriškama limuna. U originalu bi se trebalo se posluživati s Pampuškima i umakom od ulja i češnjaka.
Krumpire se po želji može izostaviti i Boršč poslužiti samo s crnim kruhom.

 

Komentiraj