HNS

Prljava predizborna kampanja uoči izvanrednih izbora na Pagu

Nekoliko dana prije održavanja prijevremenih lokalnih izbora na Pagu kulminirao je rat između kandidata na lokalnom nivou u koji je uvučen i saborski zastupnik Marijan Kustić, kandidat HDZ-a za dogradonačelnika Novalje i predsjednik HDZ-a Novalje. Kustić je inače i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, a bivša supruga Marijana Dabo Kustić optužila ga je da mu je novac za kampanju dao Zdravko Mamić.

“Bivši suprug osobno mi je rekao da mu Mamić treba dati 50 tisuća kuna za kampanju za lokalne izbore u Novalji”, rekla je Marijana Dabo Kustić koja s bivšim suprugom nakon rastave braka još uvijek vodi i sudski spor za raspodjelu imovine.

Marijan Kustić ostao je šokiran optužbama.

“Ja sam član Izvršnog odbora HNS-a postao zbog činjenice da sam u sukobu između nekih suprotstavljenih klanova svima najviše odgovarao jer nisam pripadao nijednom klanu. Što se tiče mojih osobnih odnosa sa Zdravkom Mamićem, oni se svode na to da me on pozdravlja s ‘Ljubavi, pusa’, kao što pozdravlja tisuće drugih poznanika. O tome da bih ja bilo što od Mamića uzimao ili tražio, nema niti govora i ne znam na čemu konkretno moja bivša supruga temelji te informacije, osim što je bivši gradonačelnik Ante Dabo, sada kao nezavisni kandidat na izborima u Novalji, pokušava uvući u prljavi rat protiv mene”, rekao je Kustić za Nacional.

Njegova bivša supruga pak tvrdi da se on sam hvalio vezama s Mamićem te da može potvrditi kada i gdje joj je rekao da mu Mamić financira kampanju. Mamićevu utjecaju ona čak pripisuje i činjenicu da je njezin bivši suprug postao saborski zastupnik. Kustić je u Sabor ušao umjesto zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete i to kao 11. na listi HDZ-a i Domoljubne koalicije u 9. izbornoj jedinici gdje je osvojio najmanje glasova od svih kandidata, odnosno svega 695 glasova. Njegovo se imenovanje u Sabor opravdavalo time što je na listi bio prvi po redoslijedu sa zadarskog područja, ali i time što ga se pozicioniranjem u Saboru željelo ojačati kao HDZ-ova kandidata za dogradonačelnika Novalje. Nacional, naime, doznaje da će Kustić nakon lokalnih izbora otići iz Sabora jer će na njegovo mjesto doći Sandra Jakelić iz HSS-a, što je dio sporazuma HDZ-a i HSS-a.

Iako je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Novalje Aleksij Škunca, najveća kampanja na društvenim mrežama vodi se upravo protiv Kustića koji je kandidat za njegova zamjenika. Tako se na facebook stranici “Novaljski pravi HDZ” pojavio i plakat sa slikama bivšeg gradonačelnika Ante Dabe i Kustića, na kojem stoji natpis HDZ=SDP i sa zvijezdom petokrakom u pozadini. Naime, Dabo je, koji je sada nezavisni kandidat, nekad bio član HDZ-a, ali je izašao iz stranke i sklopio koaliciju sa SDP-om. Prema informacijama lokalnih političara iz Novalje, i na ovim izborima pokušao je tražiti podršku SDP-a, ali je netko proslijedio u središnjicu SDP-a fotografiju njegova sina koji s prijateljima na Bleiburgu drži ruku ispruženu u ustaški pozdrav, pa je Zoran Milanović osobno spriječio koaliciju. Potom je Dabo pokušao ponovno pridobiti za suradnju HDZ, ali tako što je tražio da smijene Kustića s mjesta predsjednika novaljskog HDZ-a. Za to su čak tražili podršku glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, ali je to spriječio predsjednik županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Milinović.

Po svemu sudeći, ovo će biti jedni od najzanimljivih lokalnih izbora.

Komentiraj