Privremena ravnateljica Centra Nova Gradiška: “Prijeti se socijalnim radnicima i bivšem ravnatelju, sve javljamo policiji”

Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški u utorak je održao konferenciju za medije povodom smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je preminula od posljedica nasilja u obitelji. Nedavni tragični događaj komentirale su ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić te vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra Maja Jugović.

“Apeliramo na javnost da se suzdrži od govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost.

Provodimo analizu kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalne skrbi imamo i sve druge sudionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama, tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre”, kazala je Katkić Stanić.

“Nedostaje 700 socijalnih radnika”

Naglasila je da međuresorna suradnja mora biti promptna i žurna.

“Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. Normativi prema kojima rade su izuzetno visoki. To namjeravamo mijenjati, ali ponavljam – nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci od obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji… To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, na vrijeme obavijestiti stručne službe.

Prema inputima koje smo dosada vidjeli, nije bilo podataka od strane zdravstvene službe da postoji vid zlostavljanja, niti prema djetetu koje je nažalost preminulo, niti ostaloj djeci koja su bila u obitelji.

Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta, da su osnovni uvjeti osigurali, da među roditeljima nema sukoba što je bilo rezultat izdvajanja prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti Sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj. Kad se procjenjuje rizik, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji.

Najmanje jednom tjednom voditelj stručne mjere je morao biti prisutan u obitelji. Ne mogu komentirati ništa jer nisam vidjela nalaze niti stručnog niti upravnog nadzora. Voditeljica mjere je dan prije nego se dogodio nemili događaj je bila u obitelji. Majka je isti taj dan bila na Centru”, rekla je Tatjana Katkić Stanić.

Pojasnila je da je važno dobiti više mišljenja, ne samo nadzora te je dodala da u ovom trenutku ne može više komentirati.

Djelatnici Centra su u šoku, izražavaju žaljenje i oni imaju obitelji i djecu. Vrlo teško se nose sa svime što se događa. Vrlo je teško u ovoj situaciji procjenjivati njihove situacije, kazala je Katkić Stanić.

“Dijete se postepeno prilagođavalo na obitelj”

Događaj je potom komentirala vršiteljica dužnosti Centra Maja Jugović.

“Prije dolaska djeteta u obitelj, prije odluke suca, sve procjene su rađene postupno, roditelji su odlazili u posjete u udomiteljsku obitelj, pa je dijete dolazilo obitelji na par sati, pa na dan. Nije se išlo naglim interveniranjem, oduzimanjem djece, bez da se radilo postepeno i da se postepeno prilagođavalo dijete na obitelj.

Dijete je dan prije nemilog događaja bilo na psihološkoj obradi u Centru. Još ne znamo sadržaj nalaza, bit će dostupan nakon cjelokupne analize nadzora. Razumijem da je građanstvo uznemireno, ali zaista apeliramo i molimo da se suzdrže od govora mržnje. Nije nam nimalo lijepo ovih dana, ali to je naša stvarnost”, rekla je Jugović.

Obavila je, kaže, razgovore sa svim zaposlenicima.

“Čekamo nalaze stručnih službi prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima Covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa, dok ne dobijemo službeno izvješće. Djelatnici Centra su mi iznijeli osobna viđenja, stavove, načine na koji su provodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe”, rekla je Jugović.

Ostalo troje djece su u redu, u udomiteljskoj su obitelji i zbrinuti su, poručila je.

Dirljive poruke, svijeće i igračke na ogradi bolnice u Klaićevoj za preminulu djevojčicu, žrtvu obiteljskog nasilja. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL


Sahrana djevojčice

“Bili smo kod bake preminule djevojčice, dogovorili smo sahranu, odgođena je za par dana. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji. Prijetnje djelatnicima, Centru i razriješenom ravnatelju prijavljene su policiji. Proveden je policijski očevid i u vezi s natpisom koji je osvanuo na zgradi Centra”, rekla je Jugović.

Komentiraj