Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Podsjetio ga je kako je podržavao Milana Bandića

Autor:

09.06.2022., Zagreb - Objava presude Petru Pripuzu i ostalima u aferi Agram. Donesena je nepravomocna presuda kojom su svi optuzeni oslobodjeni Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora CIOS grupacije, Petar Pripuz, reagirao je na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji ga je spomenuo na jučerašnjoj konferenciji za medije u vidu tvrtki koje upravljaju zagrebačkim odlagalištem otpada Jakuševec.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani Predsjedniče Republike Hrvatske, gospodine Zorane Milanoviću!

Temeljem Vaše jučerašnje izjave putem medija, u kojoj ste komentirali događanja na odlagalištu Jakuševec te direktno prozvali privatnike za nastale probleme na odlagalištu, kao vlasnik najveće privatne grupacije za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, osjećam se prozvanim i u obvezi sam reagirati na Vaše izjave.

Samo ukratko, CIOS Grupa je najveća privatna grupacija za gospodarenje otpadom u regiji, zapošljava više od 1.100 ljudi, ukupno sakupi i obradi više od 1.000.000 tona otpada godišnje te tako ostvari približno 400 milijuna eura konsolidiranih prihoda uredno podmirujući sve svoje obveze pa je tako za prošlu godinu, uz druga davanja, samo s osnove poreza na dobit i poreza na ekstra profit, uplatila više od 12 milijuna eura u državni proračun.

Za Vašu informaciju, od 2000. godine na „kompleksu“ Jakuševec izvođenje radova sanacije i održavanja, sve do dana današnjega, rade privatne tvrtke.

Nastavno na ovu provjerljivu činjenicu, podsjećam kako je Milan Bandić znatan dio svojeg gradonačelničkog mandata obnašao kao član SDP-a i pri tom uživao Vašu podršku, što potvrđuju Vaši brojni medijski nastupi u kojima ste, između ostaloga, isticali kako su „…Bandićevi rezultati iznadprosječni..“ (lipanj 2007.) te kako je Milan Bandić, kojega ste oslovljavali kao „moj prijatelj Milan“ najbolji kandidat za gradonačelnika (travanj 2009.). I u tom razdoblju, koje ste opisali kao vrijeme s „puno rada i puno rezultata“, privatne su tvrtke, kao i danas – izvršavale ugovorne poslove na odlagalištu Jakuševec.

Također, privatne tvrtke iste su poslove na Jakuševcu izvršavale i poslije 2009. godine, odnosno nakon odlaska g. Bandića iz SDP-a, a u vremenu kada su skupštinsku većinu, upravljačku strukturu Zagrebačkog holdinga, kao i Nadzorni odbor, činili kadrovi iz redova SDP-a koji su potpisali ugovor o građenju i održavanju Jakuševca s privatnim poduzećima, što niste problematizirali ni sa koje pozicije.

Nejasno je iz kojih pobuda čak i trenutno važeći ugovor, potpisan 2022. godine od strane nove gradske vlasti, dovodite u kontekst ili u svezu s „davanjem poslova“ privatnicima od strane pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Zbog tog mi se neizbježno nameće zaključak o Vašem selektivnom pristupu koji amnestira određena razdoblja i to u ovisnosti s političkom pripadnošću.

Podsjećam, Zagreb je u sličnom problemu kao što je i danas bio 2013. godine kada je tadašnji ministar Zmajlović, član SDP-a (za sve vrste otpada, osim za miješani komunalni otpad) donio odluku o zatvaranju odlagališta Jakuševec. Unatoč apelima tadašnjega gradonačelnika Milana Bandića za odgodom primjene takve odluke, u tadašnjoj Vladi Republike Hrvatske u kojoj ste Vi bili premijer – nije bilo sluha.

Zato, svakako koristim priliku i javno podržati Vaš zaokret u pogledu poticanja suradnje aktualne izvršne nacionalne i gradske vlasti, izražavajući podršku svakoj suradnji sa više sluha, koja će, bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost, rezultirati pozitivnim učincima za sve građane i kvalitetu življenja u bilo kojem gradu ili mjestu Republike Hrvatske te ispunjenju ciljeva održivog gospodarenja otpadom RH, na čemu CIOS grupacija, strateški i operativno, ustrajno djeluje već više od trideset godina”, stoji u pismu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.