Princ i vojvotkinja u HNK-u na Shakespearevoj obljetnici

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sudjelovali su u ponedjeljak u Zagrebu na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), pogledali prigodne nastupe i s kazališnog se baklona divili zagrebačkoj arhitekturi.

Princ Charles, kao veliki ljubitelj kulturne baštine, izrazio je želju da se u program uključi i posjet HNK-u za koji mu je njegov osobni savjetnik rekao da je to “kultna zgrada”. Program obilježavanja godišnjice Shakespearove smrti nije bila jedina svrha posjeta kazalištu nego se kroz taj projekt suradnje British Councila i Hrvatskog narodnog kazališta također želi promovirati sve ono što radi HNK pritom njegujući i hrvatsku kulturnu baštinu.

HINA/Tomislav Pavlek
HINA/Tomislav Pavlek

Nakon što su ih dočekala djeca iz SOS sela Lekenik koja su vojvotkinji Camilli poklonila buket cvijeća i svilenu maramu, a princu kućicu koja je simbol SOS sela, par je osim presjeka repertoara nacionalne kazališne kuće pogledao kratku školsku predstavu u povodu godišnjice Shakespearove smrti i njegovog doprinosa svjetskoj drami i jeziku, kulturi, te ostalim segmentima društva.

Princ je dodijelio nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u natjecanju British Councila “Shakespeare u školama”  izvedbom scene iz Romea i Julije.  Nagradu je dobio i Actors Studio, zagrebačka škola za učenje engleskog kroz glumu, koji je izveo predstavu “Doing Shakespeare”.

U presjeku reportoara HNK princ i vojvotkinja su poslušali ariju Figara iz Seviljskog brijača, scenu iz predstave Građanin plemić, ariju Don Bartola iz Figarovog pira, isječak iz pretpremijere Romea i Julije francuskog koreografa Patricea Barta te kolo iz Gotovčevog Ere s onoga svijeta.

Charles i Camilla su se u društvu intendantice HNK Dubravke Vrgoč susreli s kostimografima, opernim pjevačima i kazališnim osobljem koji su im predstavili kostime, operu i ples.

Direktor Hrvatskog konzervatorskog zavoda Mario Braun im je s balkona HNK pokazao arhitekturu tog dijela Zagreba – Pravni fakultet, Muzičku akademiju te Meštrovićevo remekdjelo Zdenac života.

Posjeta britanskog prinčevskog para HNK-u ne bi bilo bez dugogodišnje suradnje kazališta i British Councila, britanske organizacije na međunarodnu naobrazbu i kulturu.

British Council kontinuirano djeluje u Zagrebu od 1946. i organizira programe o umjetnosti, obrazovanju, društvu i engleskom jeziku.

British Council ove godine slavi 70. godišnjicu i 400. obljetnicu Shakespeareove smrti iskoristio je da obilježi prisutnost u Hrvatskoj, istakne ranije i naglasi nove aktivnosti na širenju partnerstva među dvjema državama. Usko surađuje s hrvatskim institucijama na nizu događanja od ožujka do lipnja kako bi podjetio na Shakespeareov utjecaj u svijetu književnosti, na pozornici i na platnu te “odgojio” nove naraštaje Shakespeareove publike.

Princ od Walesa je predsjednik Upravnog odbora kuće Royal Shakespeare Company, koja se nalazi u Stratford-upon-Avonu, Shakespeareovu rodnom mjestu.

Charles je i supokrovitelj British Councila, osnovanog s ciljem uspostavljanja povjerenja i razumijevanja stanovnika Ujedinjenoga Kraljevstva i svijeta.

Komentiraj