Prije točno 20 godina David Beckham postigao je ‘onaj’ gol i iskupio se cijeloj naciji

‘Beckham … Da! Da! Učinio je to, David Beckham! Fantastično, 2:2 je i Engleska možda još ide na Svjetsko prvenstvo ‘, vrisnuo je prije točno 20 godina komentator BBC-a, a navijači Engleske diljem svijeta euforično su slavili nevjerojatan pogodak Beckhama iz slobodnog udarca.

Engleska je doista i izborila odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu, ali na tribinama Old Trafforda nije bilo mnogo ljudi koji su to znali. Bilo je to vrijeme prije pametnih telefona i aplikacija za praćenje nogometnih rezultata.

Uoči utakmice Engleska i Njemačka su bile izjednačene na tablici uz bolji međusobni omjer Engleza, zbog čega su Beckham i društvo bili u prednosti. Sve što im je trebalo bila je domaća pobjeda nad Grčkom. No, nije sve išlo kako su Englezi zamislili. Charisteas je doveo Grke u vodstvo, a sredinom drugog dijela izjednačio je Teddy Sheringham. Samo minutu kasnije Nikolaidis je vratio prednost gostima i Englezi su se našli u velikom problemu. Njemačka je u istom trenutku imala 0:0 kod kuće protiv Finske, što bi je direktno odvelo na Svjetsko prvenstvo. Englezima je trebalo čudo i dobili su ga tim slobodnim udarcem s tridesetak metara Beckhama u 93. minuti. Osvojenim bodom Englezi su osvojili skupinu i otišli direktno na Svjetsko prvenstvo. Tamo su ispali u četvrtfinalu od, pokazat će se, prvaka Brazila. Ronaldinho je tada zabio još jedan legendarni gol – s gotovo centra igrališta – ali to je pogodak za neku drugu priču.

Kada su na razglasu Old Trafforda objavili konačni rezultat druge utakmice, prolomio se val oduševljenja i euforije, a s razglasa je krenula pjesma iz filma ‘Veliki bijeg’.

“Rekao sam Becksu ‘daj mi da ja pucam, dosta ti je bilo’. Odgovorio mi je da s te udaljenosti ne mogu ni dobaciti do gola i da se vratim u živi zid”, prisjeća se Teddy Sheringham. “Morao sam odustati jer sam ga godinama gledao kako uvježbava slobodne udarce, gađao bi točno tamo gdje je htio”, dodao je.

Beckham je u tom trenutku imao 26 godina, najpopularniju frizuru na svijetu, dres koji se činio nekoliko brojeva prevelik i Adidas Predator kopačke. Njegovo iskupljenje bilo je ‘pred vratima’. Slavni je nogometaš postao glavni negativac nacije kad je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine zaradio crveni karton nakon što je udario Diega Simeonea, a Engleska je ispala. Bio je ‘državni neprijatelj broj jedan’ gdjegod je igrao Manchester United.

“Naježim se kad bolje razmislim, pričam o tome, gledam, bio je to poseban trenutak. Radilo se o iskupljenju za sve ono što se dogodilo do rad. Osjetio sam da su pravi navijači Engleske i navijači koji me nisu voljeli nekoliko godina, odjednom prihvatili da sad mogu nastaviti dalje”, rekao je Beckham uoči 20. obljetnice pogotka.

Komentiraj