Prije sto godina rodila se Nela Eržišnik. “Komikа je višа, težа fаzа glume. Eto, sаd će se nаljutiti oni Hаmleti i Ofelije…”

Hrvatska i jugoslavenska komičarka Nela Eržišnik rođena je u Banja Luci 18. lipnja 1922. godine i to pod imenom Nevenka Maras. Djetinjstvo je provela u Gospiću i Otočcu, gdje je završila pučku školu i tri razreda gimnazije. S obitelji se preselila u Zagreb 1935. godine, gdje je završila gornjogradsku gimnaziju. Kao mlada djevojka u doba NDH radila je u glavnoj pošti u Jurišićevoj ulici. Poslije Drugoga svjetskog rata završila je 1948. godine studij glume na Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu.

Glumačku karijeru počela je u Hrvatskom narodnom kazlištu, a 1953. godine prelazi u Zagrebačko dramsko kazalište (kasnije Kazalište Gavella). Tih godina započinje i njena fimska karijera. Krajem pedesetih u humorističnoj emisiji Radio Zagreba “Porodica Veselić” javlja se kao kućna pomoćnica Marica Hrdalo, čiji lik razvija i u drugim radioemisijama (Veselo veče, Vesela revija) i javnim nastupima, te kao obična, jednostavna žena komentira aktualnosti u zemlji i u svijetu te stiče osobitu popularnost. Drugi lik koji je usporedno tumačila bila je lička seljanka tetka Ika (Ikača). Kao komičarka obišla je mnoge krajeve i zemlje te imala velik broj susreta s publikom. Među njezinim poštovateljima bio je i Josip Broz Tito.

Na pitanje ‘kako se postaje komičar’, svojedobno je rekla: “Teško. Mi, komičаri, prolаzimo onu istu školu glume kаo i svi drugi. Sjećаm se jednog svog kolege kome je profesor govorio: “Buco,ti ćeš biti komičаr”. Bucа je poslije igrаo kralja Learа. Jа sаm u HNK igrаlа ozbiljne, kаrаkterne uloge, аli mi vrаg nije dаo mirа, pа sаm s vremenа nа vrijeme, gostovаlа u “Veseloj večeri” . I tаko, mаlo-pomаlo vidjeh jа i drugi štа mi se, u stvаri, piše. Ali, kаd me već pitаte, reći ću vаm dа mislim kаko je komikа višа, težа fаzа glume. Eto, sаd će se nаljutiti oni Hаmleti i Ofelije…”

Komentiraj