Ivo Cagalj/PIXSELL

PRIJAVA PROTIV NOVINARA Nova ljevica: ‘To nadilazi sve dosad viđeno, sramotno je’

Nova ljevica osudila je kaznenu prijavu Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi i Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije protiv Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića zbog tekstova u kojima “šire mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti”.

Nezadovoljstvo Nove ljevice i osudu kaznene prijave prenosimo u cijelosti:

“Nije da to nismo imali prilike vidjeti u Splitu i u proteklih dva i po desetljeća, ali današnja kaznena prijava nečega što se zove ‘Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije’, u kojoj su DORH-u prijavili Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, zbog širenja mržnje i netrpeljivosti prema hrvatskom narodu, nadilazi sve do sada viđeno.

Dok su se devedesetih, u sred bijela dana na Pjaci spaljivali primjerci Feral Tribunea, a svo ovo vrijeme brojni novinari bili uspješno tuženi za duševne boli, s ovim potezom se otišlo i korak dalje. Ova kaznena prijava, neovisno o svim nelogičnostima i glupostima koje se u njoj nalaze, svjedoči o dubinskoj potrebi dijela društva da iznova uvede verbalni delikt, prokazuje pojedince zbog njihovih stavova i suspendira slobodu govora.

Njezina najveća tragedija nije u tome što je skupina totalitarista došla na ideju da je podnese, nego u tome što će sve to skupa proći bez ikakve šire društvene reakcije. Čak i kad stavimo na stranu sve ono ranije navedeno, nesposobnost tužitelja da razumiju iole kompleksnije tekstove, otvorenu kritiku režima, satiru i uopće koncept širenja mržnje i netrpeljivosti, pa čak i takvu glupost da se ljude hrvatske nacionalnosti optužuje za širenje mržnje prema Hrvatima, ovdje se, da ponovimo još jednom, radi o cenzuri i nastojanju da se dokine sloboda govora. Smatramo takvo što sramotnim i nedopustivim te izražavamo podršku spomenutim novinarima i njihovom radu”, objavila je Nova ljevica.

Komentiraj