Prigožin snimljen na rusko-afričkom samitu u Sankt Peterburgu. Razgovarao s afričkim diplomatima

Autor:

epa10771640 A handout photo made available by TASS Host Photo Agency shows Russia's President Vladimir Putin (4-R) in a meeting with participants, on the sidelines of the Second Summit Economic and Humanitarian Forum 'Russia-Africa' in St.Petersburg, Russia, 27 July 2023. The Second Summit Economic and Humanitarian Forum 'Russia-Africa' will take place from July 27 to 28 at the congress-exhibition center Expoforum in St.Petersburg.  EPA/Vyacheslav Prokofyev/ TASS Host Photo Agency/ HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/Vyacheslav Prokofyev/ TASS Host Photo Agency

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin fotografiran je na rusko-afričkom samitu u Sankt Peterburgu, pojavljujući se na marginama događaja čiji je domaćin bio predsjednik Vladimir Putin, samo mjesec dana nakon pokretanja neuspjele pobune.

Na dvjema slikama koje su u četvrtak kružile društvenim mrežama, Prigozhin je prikazan kako nosi ležerne traperice i bijelu košulju, nasmijan dok se pozdravlja s dužnosnicima u posjetu.

Na prvoj slici, koju je na Facebooku objavio suradnik iz Afrike, Prigožin se rukuje s afričkim delegatom. Prema nadzornoj organizaciji All Eyes on Wagner, afrički je dužnosnik šef protokola Faustina Touadere, predsjednika Srednjoafričke Republike.
Stotine Wagnerovih plaćenika stiglo je prošlog tjedna u Srednjoafričku Republiku, prema lokalnim izvješćima. U nedjelju se u zemlji održava referendum o ustavu koji bi mogao ukinuti ograničenja predsjedničkih mandata, što bi Touaderi omogućilo da se ponovno kandidira.

Na drugoj slici, Prigožin nosi istu odjeću i rukuje se s “direktorom Afrique media”, prema Wagnerovom kanalu Telegram.

U sljedećem postu, Telegram kanal Orchestra Wagner također je preuzeo odgovornost za državni udar u Nigeru koji se dogodio uoči samita u Sankt Peterburgu, iako se ta tvrdnja nije mogla neovisno potvrditi. Vojni udar u Nigeru koji je u tijeku prijeti destabilizacijom jednog od posljednjih zapadnih saveznika u afričkoj regiji Sahel. “Jevgenij Prigožin nastavlja jačati pozicije i utjecaj Rusije i Wagnera u Africi. Državni udar u Nigeru je dokaz za to”, rekao je kanal Orchestra Wagner. Međutim, glavni kanali koje Prigožin obično koristi ostali su tihi.

Čini se da su objave bile namijenjene demonstraciji snage od strane Prigožina tijekom summita kojem je domaćin bio predsjednik Vladimir Putin. Gospodar rata vodio je pobunu prošlog mjeseca u kojoj su njegove trupe marširale do 200 km od Moskve prije nego što su se povukle.

Putin je od tada raskinuo dogovor uz posredovanje UN-a koji je Ukrajini , koju je Rusija napala prije 17 mjeseci, dopuštao izvoz žitarica preko Crnog mora. Samo 17 afričkih čelnika nazočilo je summitu, u znaku zahlađenja odnosa s kontinentom koji je povijesno imao bliske veze s Moskvom. Šef Kremlja ranije se povukao iz sudjelovanja na samitu zemalja u usponu u Južnoafričkoj Republici, budući da mu prijeti uhićenje prema međunarodnoj optužnici za ratne zločine.

Prigožinovo boravište je često bilo nejasno od prošlomjesečne neuspjele pobune. Navodno se susreo s Putinom u Moskvi ubrzo nakon ustanka, a nedavno je viđen u Bjelorusiji gdje je stacionirao neke od svojih ljudi, piše POLITICO.

Putin afričkim čelnicima obećao besplatno žito te osudio “licemjerni zapad”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.