Priča o Mutti na ZagrebDoxu: Od autsajderice do jedne od najmoćnijih žena svijeta

U četvrtak u 19:30 na programu ZagrebDoxa bit će prikazana priča o popularnoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, redateljice Eve Weber.

Film prati život trostruke političke autsajderice – žena, znanstvenice i Istočne Njemice, koja je postala prva njemačka kancelarka i jedna od svjetskih liderica.

Angela Merkel, kako navode iz organizacije ZagrebDoxa, polarizirajuća je politička figura i jedna od najmoćnijih žena svijeta, koja je promijenila percepciju žena na najvišim pozicijama političke moći.

Ipak, žene i dalje nisu ravnopravno zastupljene u politici većine europskih zemalja, a u Hrvatskoj su izrazito podzastupljene na rukovodećim pozicijama, što je jedan od oblika rodne neravnopravnosti te veliki problem demokracije.

U razgovoru Žene u politici koji će se održati odmah nakon projekcije filma Merkel, a koji će se osvrnuti na položaj žena u politici, svoja će iskustva podijeliti hrvatske političarke s obje strane političke oštrice. O tome idu li stvari ipak nabolje, govorit će zastupnice Sandra Benčić i Katarina Peović, nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, a razgovor će moderirati vanjskopolitička novinarka i urednica Ivana Dragičević.

Razgovoru će se priključiti i redateljica Eva Weber čiji film uz pomoć opsežnih arhivskih materijala i razgovora s onima koji su je poznavali donosi raskošan portret njemačke kancelarke, od odrastanja u Istočnoj Njemačkoj, studija kvantne kemije do njezina iznenadnog ulaska u politiku i brzog uspona.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner