Priča o Brechtu je i priča o surovoj njemačkoj i europskoj povijesti prve polovice 20. stoljeća

Jedan od najznačajnijih njemačkih pisaca drama, kazališni teoretičar, filmski pisac i liričar 20. stoljeća Bertolt Brecht umro je u 58. godini 14. kolovoza 1956. godine, od infarkta u Berlinu.

Pisac drama čija se djela danas izvode širom svijeta rođen je 1898. godine u buržoaskoj obitelji, u Augsburgu, u Bavarskoj. Svoje prve tekstove napisao je za vrijeme studija, da bi 1919. godine, objavio i prvu dramu. Protestirajući protiv nepravde suvremene civilizacije, Breht počinje s potpunom anarhističkom pobunom, da bi kasnije prihvatio marksistički pogled na svijet, kojim je snažno obojena njegova cjeloukupna društvena satira.

Jačanje nacizma u Njemačkoj, gdje su njegova djela zabranjena i spaljivana, natjeralo ga je da ode u egzil 1933. godine. Živio je u Danskoj, Rusiji i Finskoj, prije nego što je otišao u Kaliforniju. Zbog marksističkih ideja napustio je SAD 1947. godine, a definitivno se nastanio u Berlinu 1949. godine.

Brecht u svojim djelima smjenjuje sentimentalno i groteskno, impresionizam i naturalizam, egzotičnu bajku i novinarski sarkazam, igra se riječima i paradoksima. U jednoj od svojih prvih režija, Breht je upotrebio panoe s natpisom ”Ne buljite tako romantično”. Stvorio je politički teatar u kome publika sudjeluje interpretirajući značenje.

Komentiraj