PRETRESI I U SPLITU I RIJECI: Ana Karamarko s istražiteljima napustila tvrtku, oglasili se DORH i MUP

Zajednička akcija policije, USKOK-a i poreznog USKOK-a počela je jutros na širem području Zagreba, a njome je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki, među kojima je i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko.

Kako doznaje Večernji list, akcijom je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki, a sumnja se da su od početka 2017. do kraja 2019. naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura te tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna dok su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna. Prema njihovim informacijama tvrtka Ane Karamarko Drimia platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene.

Očekuje se da će nakon pretresa uhićeni biti odvedeni u policijske prostorije na Oranicama, a potom i na ispitivanje u sjedište Uskoka. Istražitelji će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i za njih zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage Županijskog suda.

Oglasili se DORH i MUP

U međuvremenu se oglasio i DORH.

Na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage, USKOK je u srijedu donio rješenje o provođenju istrage protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganju u počinjenju tih djela od kojih je većina počinjena u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenog djela pranja novca i pomaganja u pranju novca.

Iz MUP-a kažu kako je akcija imala kodno ime ‘FLAJŠ’, a u njoj je sudjelovalo 150 policijskih službenika.

Više o tome čitajte OVDJE.

Odvjetnik: “U tijeku je dio postupka koji nije javan”

Ivo Farčić, odvjetnik Ane Karamarko, kazao je za Index kako trenutno ne zna u kojem je statusu Ana Karamarko. “U tijeku je dio postupka koji nije javan i očekujemo da organi gonjenja iznesu neke podatke”, rekao je.

Otkrio je i da stan u kojemu živi nije pretražen te da se još pretražuje prostor tvrtke. Nešto iza podneva iz prostorija tvrtke u Centru Kaptol izašla je Ana Karamarko u društvu istražitelja koji su nosili kutije.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Policija je potvrdila da, u koordinaciji s Uskokom, provodi akciju protiv skupine zbog gospodarskog kriminaliteta, ne otkrivajući detalje njihovih kriminalnih radnji kao ni je li među uhićenima supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je jutros pretražen ured.

Policija je u srijedu potvrdila tek da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju iz domene gospodarskog kriminaliteta u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba. U akciji je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika.

Pretrage na zagrebačkom, splitskom i riječkom području

Neslužbeno se, pak, doznaje da su u jutarnjim satima krenule pretrage prostorija na zagrebačkom, ali i splitskom te riječkom području te da je osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki.

Skupinu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukla oko 20 milijuna kuna i pritom proračun oštetila za oko 11 milijuna kuna navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je s područja BiH.

Slijedi ispitivanje u Uskoku

U ranim poslijepodnevnim satima prvi osumnjičenici trebali bi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku na Oranicama. Od tamo će ići na ispitivanje u sjedište Uskoka u Vlašku ulicu, što bi zbog broja osumnjičenih moglo dovršiti i u četvrtak.

Uskokovi istražitelji potom će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i za njih zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage Županijskog suda.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, upravo je afera s tvrtkom Drimia 2016. godine bila razlog zbog koje je pala Vlada Tihomira Oreškovića. Naime, Nacional je tada prvi otkrio da je tvrtka poslovala i s lobistom mađarskog MOL-a s Josipom Petrovićem.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tada je zaključilo da je Tomislav Karamarko, u tom trenutku prvi potpredsjednik Vlade, u sukobu interesa zbog poslovne veze svoje supruge i čovjeka koji radi za MOL, i to u kontekstu hrvatske arbitraže s mađarskom naftnom kompanijom.

Komentiraj