Presudna u pojavi romantizma: Splav Meduze ili stvarni događaj brodoloma fregate Meduza

Splav Meduze ili Brodolomci s fregate Meduza je remek-djelo slikara Théodorea Géricaulta zasnovano na stvarnim događajima brodoloma fregate Meduza. Izložena na pariškom Salonu 1819. godine, slika je bila presudna u pojavi romantizma u umjetnosti.

Ova ljudska tragedija sasvim obuzima Géricaulta i on teži da je potpuno vjerodostojno prikaže i da dođe do svoje duboke, napete i dinamične kompozicije.

Djelo Splav „Meduze“ se doživljava kao ep, ne kao epizoda; slika jasno prelazi svoj siže, postaje simbol tragične borbe čovjeka sa neprijateljskom stihijom, otjelotvorenje nemjerljive patnje, herojskih napora i zanosa. Kompoziciju čini bogatstvo oprečnih scena, koje su, ipak, sve podređene cjelini i promatrač ih ne doživljava kao samostalne. Splav „Meduze“ se, sa svom uzavrelošću ljudskih patnji, pojavljuje kao kakav monolit, kao jedinstvena isklesana grupa. To je prvo što promatrač uoči, što se zauvijek urezuje u njegovo sjećanje, zajedno sa dramatikom kojom je ispunjeno ovo djelo izvanredno po svojoj snazi.

Théodore Géricault, punog imena Jean-Louis-Théodore Géricault, francuski slikar i grafičar kasnog klasicizma u čijem se slikarstvu najavljuju romantizam i realizam, umro je Parizu 26. siječnja 1824. godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]