PRESUDA U SLUČAJU ‘MALI AGROKOR’: Ivica Todorić i ostali nepravomoćno oslobođeni

Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je izrečena prva presuda bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima za zlouporabe na štetu te tvrtke ‘teške’ 1,25 milijuna eura. U tzv. slučaju ‘Mali Agrokor’ svi optuženici – Ivica Todorić te nekadašnji menadžeri koncerna Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole De Rossi – nepravomoćno su oslobođeni optužbi.

Sutkinja Maja Štampar Stipić je objasnila kako je odbijen prijedlog da se od švicarske tvrtke Siggman AG oduzme 1,25 miljuna eura, a troškovi postupka kao i troškovi odvjetnika padaju na teret državnog proračuna. U obrazloženju presude je kazala kako nije dokazano da su optuženi počinili kaznena djela na način na koji im se ona stavljaju na teret optužnicom.

Naglasila je kako nijedan dokaz ne potvrđuje da je švicarska tvrtka Agrokoru ispostavljala fakture za nepostojeće usluge vrijedne 1,25 milijuna eura. Navela je kako su svjedoci potvrdili da su savjetodavne usluga zaista izvršene te da nije utvrđeno da je nastala šteta na račun Agrokora.

Kazala je i kako su se savjetničke usluge i prije koristile u Agrokoru, te je oslobađajuća presuda bila jedina ispravna odluka.

Po dolasku na sud Ivica Todorić je sa smiješkom na licu kazao da ne zna bi li radije da ga osude ili oslobode. “Ako me osude, onda znači da je Plenković direktno odradio posao. Dobro bi mi došlo da mogu imati argumente protiv njega. Mislite da ja bojim zatvora, ja ću sto posto pobijediti. Obavljam najnormalniji posao u firmi”, kazao je Todorić.

DORH najavio žalbu

Tužiteljica je nakon presude najavila kako će podnijeti žalbu te kazala da ne misli da je doživjela fijasko.

Ljiljana Planinić, braniteljica Todorića po služebnoj dužnosti je kazala kako je odbijao suradnju tvrdeći da se ne želi braniti jer se nema od čega braniti.

Odvjetnica Ante Huljeva je poručila kako je ovaj slučaj završen u vrlo brzom roku te da je njenom klijentu zbog procesa nanešena poslovna šteta.

Nobilo: “Ovo je fijasko, ruši se dignitet DORH-a”

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo rekao je kako je ovo jedina moguća presuda.

“Ova presuda je jedina moguća presuda, ima važnu poruku prema Državnom odvjetništvu, a to je ne možete podizati optužnice bez iti jednog jedinog dokaza. Državno odvjetništvo nije predložilo niti jednog svjedoka osim onog koji je bio periferan, koji nama nije koristio, a nije ni štetio. Svi ostali su oni koje je obrana predložila. Treba prestati optuživati, a da nemate dokaza. Ovaj predmet je bio kratak, ali to se događa i u velikim slučajevima, koji traju po 10-15 godina pa svi na njih zaboravimo”, rekao je Nobilo.

“Ovo je po meni fijasko, nitko nije mogao niti pomisiliti da optuži gospodina Todorića u ovom trenutku”, rekao je Nobilo.

“Zadovoljan sam odlukom, ali poruka tužilaštvu – ne smijete to raditi, moramo skupiti odrasle ljude u tužilaštvo i da paze što se radi. Preostali odrasli ljudi u DORH-u trebaju se skupiti na hrpu i poboljšati rad Državnog odvjetništva. Ovakvi slučajevi ruše dignitet tužilaštva”, rekao je Nobilo.

Todorić: “Ovo je monstruozna optužnica”

Nakon odvjetnika medijima se obratio i sam Ivica Todorić.

“Osobe koje su otele privatnu imovinu Agrokor su nas optužile zato da bi sakrile svoj kriminal. Za vrijeme procesa nisam želio davati izjave, ali danas mogu reći da je tužiteljstvo u sud poslalo monstruoznu optužbu koju je izradila Borg grupa na čelu s Ramljakom, a pod pokroviteljstvom Plenkovića”, kazao je Todorić.

Još je jednom prozvao premijera Andreja Plenkovića da je doveo zemlju na prosjački štap te da je od Hrvatske napravio najkorumpiraniju državu Europe.

Zlouporaba teška 1,25 milijuna eura

Podsjetimo, Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaja Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

Očekuje se objava prve presude bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i ostalima

Komentiraj