Preminuo slavni funky saksofonist i velikan jazza Pee Wee Ellis

U 80. godini preminuo je slavni saksofonist i velikan jazza Pee Wee Ellis koji je tijekom života snimio 13 studijskih albuma te sudjelovao na 13 albuma Van Morrisona, ali dao  i svoj doprinos albumima Georgea Bensona, Gingera Bakera, Jamesa Browna, JB Hornsa, Maceo Parkera itd.

Vijest o smrti ovog slavnog glazbenika objavljena  je na njegovoj službenoj Facebook stranici: “S velikom tugom moramo objaviti da je Pee Wee sinoć preminuo nakon komplikacija sa srcem. Radimo na planovima za proslavu njegova prekrasnog života i nadamo se da ćete svi imati vremena slušati njegovu glazbu i nastaviti njegovo naslijeđe.”

Bootsy Collins je povodom njegove smrti na svom twitter profilu napisao: “Upravo smo izgubili još jednog kolegu iz benda i legendu, gospodina Alfreda “Pee Wee” Ellisa. Bio je član benda Jamesa Browna 60 -ih, snimajući mnoge Brownove snimke ‘Cold Sweat’, ‘Say It Loud’. Radio je i s Van Morrisonom. Šutljivi genij i briljantni aranžmani. Molitve obitelji!”

Svoje izraze sućuti s javnosti su podijelili i George Clinton Parliament Funkadelic.

Rođen kao Alfred Ellis u Bradentonu na Floridi 1941. godine, glazbenik je nadimak ‘Pee Wee’ stekao kada se krajem 1940 -ih preselio u Teksas. Njegov veliki glazbeni iskorak dogodio se kada se 1957. preselio u New York i slučajno upoznao Sonnyja Rollinsa, koji je tada pristao podučavati Ellisa. Do 1965. bio je član Revue Jamesa Browna, da bi ubrzo postao njegov vođa benda. Ellis je zaslužan za pomaganje Brownu u pisanju nekih od njegovih najpoznatijih pjesama, uključujući ‘Say It Loud – I’m Black and I’m Proud’ i ‘Cold Sweat’. 1979. bio je dio benda koji je snimio Van Morrisonov album ‘Into The Music’, a pojavio se i na kultnoj pjesmi ‘Summertime In England’.

Tijekom karijere osnovao je i vlastitu grupu, nazvanu Pee Wee Ellis Assembly, a bio je član Jazz Confusion Ginger Baker od 2012. godine.

 

Komentiraj