Preminuo je Josip Manolić! Kći Zrnka: ‘Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli’

Autor:

10.06.2014., Zagreb - 94-godisnji Josip Manolic s vozackom dozvolom."nPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Preminuo je Josip Manolić, tu vijest za nacional.hr potvrdila je njegova kćer Zrnka.

Kako doznajemo, Josip Manolić preminuo je u ponedjeljak u 7.30 sati. Zadnje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju koje je podnosio dostojanstveno i disciplinirano – onako kako je i živio.

Jutros mu je u redovni posjet došla i patronažna sestra i on je nekoliko minuta nakon toga preminuo. “Jučer je već bio slabiji, nije više mogao govoriti, nekoliko puta snažno me primio za ruku… Imala sam osjećaj da se oprašta… Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli. Na ništa se nije žalio…”, rekla je Zrnka Manolić za nacional.hr.

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti, 22. ožujka proslavio je svoj 104. rođendan.

Uoči jednih od najzanimljivijih parlamentarnih izbora u novijoj hrvatskoj povijesti, Manolić je čitateljima nacional.hr-a i svim građanima Hrvatske kratko, ali jasno poručio:

“Najvažnije je da što više ljudi izađe na izbore i da izbori budu pošteni. Pobjednik neka stvori Vladu koja će omogućiti svim ljudima dobar život.”

MESIĆ ZA NACIONAL.HR O MANOLIĆU: Nedavno sam posjetio Jožu, pitao me ‘Stipe, kako ćemo dalje?’

A evo što je Manolić rekao za Nacional u intervjuu koji je dao prošle godine, povodom svog 103. rođendana.

Još je tada najiskusniji i najdugovječniji hrvatski političar poručio: ‘Plenković je diplomat, on nije političar, nije državnik, cilj mu je otići u Europu gdje su sigurne i dobre plaće’, ali nije previše štedio ni predsjednika Zorana Milanovića, rekavši samo kratko: “Njegove izjave su me razočarale. Pokazao je da je dosta umišljen.”

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u Kalinovcu kraj Đurđevca, a više od svega po uvjerenju i djelima bio je i ostao antifašist.

Svoj život najbolje je sam sažeo kada je u uvodu svoje knjige “Politika i domovina: Moja borba za suvremenu i socijalnu Hrvatsku”, napisao: “Gotovo 75 godina sudjelujem u političkom životu Hrvatske, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i, dakako, demokratske Republike Hrvatske. Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao.”

Zbog svega toga neki ga doživljavaju i kao “Broj 1” u državi.

Manolićeva isprepletenost s tajnim službama još od vremena UDBA-e (Uprava državne bezbjednosti), tajne jugoslavenske policije, zbog čega ga smatraju čovjekom koji zna sve državne tajne iz vremena prije i nakon stvaranja Hrvatske oduvijek je izazivala kontroverze – iako je sam Manolić tvrdio da nikada nije bio pripadnik te službe. Početkom 50-ih upravo je on bio upravitelj svih hrvatskih zatvora u vrijeme uhićenja kardinala Alojzija Stepinca.

JOSIP MANOLIĆ O OPTUŽBAMA DA JE OTROVAO KARDINALA: Stepinac je u zatvoru imao povlašteni tretman mimo svih pravila

“Vodio sam i dugo vremena bilješke o Stepinčevim danima u Lepoglavi koje se danas nalaze u arhivima i iz kojih je vidljiv odnos ondašnje politike spram Stepinčeva izdržavanja zatvorske kazne”, otkrio je u svojoj knjizi u kojoj je detaljno obrazložio i neutemeljenost optužbi da je Stepinac u zatvoru bio sustavno trovan te naveo da je on imao status povlaštenog zatvorenika za kojeg nisu važili pravilnici i zakoni tadašnje države o postupanju sa zatvorenicima.

Manolić je 70-ih pao u nemilost tadašnjeg režima i postao disident, a potom je zajedno s Franjom Tuđmanom postao jedan od tvoraca suvremene hrvatske države. Od osamostaljenja Republike Hrvatske, obnašao je najviše dužnosti uključujući i dužnost premijera. Bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana, neka vrsta njegovog zamjenika.

No, Manolić je postao i simbol za dugovječnost te je svojom pojavom uspio postati i svojevrsna nacionalna ikona na društvenim mrežama. Iako mnogi mladi naraštaji ni ne znaju kakvu je ulogu u stvaranju hrvatske države odigrao Josip Manolić, “znaju” da će Joža ostati posljednji čovjek na planetu, da se igrao s dinosaurima ili da je bio jedan od tri kralja koja su se došla pokloniti Isusu. To su samo neke od šala koje već godinama prigodno kolaju internetom i kojima se smijao i sam Manolić. Neke od njih sakupljene su i na stranici “Josip Manolić je nadživio” na Facebooku.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: Josip Manolić: Karamarko je bio doušnik UDBE

OZNAKE: Josip Manolić, smrt

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.