MESIĆ ZA NACIONAL.HR O MANOLIĆU: Nedavno sam posjetio Jožu, pitao me ‘Stipe, kako ćemo dalje?’

Autor:

Saša Zinaja, Tomislav Čuveljak/NFOTO

Preminuo je Josip Manolić, potvrdila je za nacional.hr njegova kćer Zrnka. Manolić je preminuo u 105. godini, u ponedjeljak u 7:30 sati. Zadnje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju koje je podnosio dostojanstveno i disciplinirano – onako kako je i živio.

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti, 22. ožujka proslavio je svoj 104. rođendan.

Preminuo je Josip Manolić! Kći Zrnka: ‘Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli’

Bivši predsjednik Stjepan Mesić za nacional.hr o Josipu Manoliću je rekao: “Posjetio sam svog starog prijatelja Josipa Manolića prije nekog vremena, iako je bio u teškom zdravstvenom stanju, sve je razumio što smo razgovarali, jedino što ga je zanimalo bilo je politika i budućnost Hrvatske, pa me pitao: ‘Stipe, kako ćemo dalje?‘”, rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Za Josipa Manolića rekao je da je bio u političkom smislu jako dobar organizator koji je krajem 80-ih bio presudan faktor u osnivanju HDZ-a:

“Josip Manolić bio je dobar organizator, nije živio od atrakcije, ali je bio jedan faktor bez kojeg HDZ nije mogao biti osnovan. Jer, Tuđman je radio na programu, na statutu, na nekim proglasima, ali organizaciju je stvarao Joža Manolić. Na žalost, ta organizacija je otišla drugim tokom, nije otišla onim smjerom koji je Joža htio, pa je poduzimao razne mjere da utječe na Tuđmana. Međutim, Tuđmanovo okruženje je bilo takvo da se više nije mogao preusmjeriti.”

Mesić to uspoređuje s današnjim HDZ-om:

“Evo jedan primjer. Imamo nove lidere HDZ-a koji o stvaranju HDZ-a ne znaju ništa, o ulozi HDZ-a malo znaju. Oni znaju koristiti vlast, ali ono što smo mi zamišljali, pa i ja s njima, bilo je da promijenimo politički pravac, da uvedemo više slobode, više demokracije, da to ne bude samo na riječima. Joža i ja to smo uistinu željeli, međutim, kako su dolazili novi ljudi, istiskivali su prije svega antifašizam. Vidite da smo danas došli do toga da se više ne smije spominjati antifašizam kao civilizacijski doseg. Odmah te optuže da si proruski orijentiran, iako to veze nema, a ni Rusija više nije ona sovjetska Rusija. Puno toga bi danas trebalo objašnjavati, posebno mladim generacijama.”

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: Josip Manolić: Karamarko je bio doušnik UDBE

Stjepan Mesić i Josip Manolić zajedno su 1994. izašli iz HDZ-a i osnovali tada novu političku opciju jer se nisu slagali s politikom predsjednika Franje Tuđmana, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine.

“Joža i ja smo zajedno bili u Saboru kad smo željeli formirati najprije jednu frakciju unutar HDZ-a, ali se to tada protumačilo kao da smo htjeli izvesti državni udar. To je totalna glupost i svakom je naivcu jasno da nismo htjeli nikakav državni udar, jer da smo to htjeli, istog bi nas časa uhapsili. Radilo se o tome da smo Joža i ja smatrali da sistem ne funkcionira kako bi trebao, da se odluke donose u Uredu predsjednika Republike, a onda samo formalno provede kroz saborsku proceduru. Posebno nas je smetalo kad je bila u pitanju Bosna i Hercegovina, radilo se o uplitanju u funkcioniranje jedne države, nama susjedne i prijateljske. Zato smo željeli smo dobiti pravu demokraciju u Saboru i krenuli u osnivanje jedne frakcije unutar HDZ-a kako bismo se na taj način borili sa svojim stavovima, argumentima i dokazima, ali bismo provodili ono što zaključi većina. Tuđman i HDZ nisu se s time složili pa su izmislili da smo mi htjeli državni udar. Mi smo samo htjeli frakciju jer nismo prihvaćali politiku prema Bosni i Hercegovini i u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Mesić za nacional.hr.

O odnosu Josipa Manolića i Franje Tuđmana Mesić rekao je:

“Joža je mislio da on, ako bude dovoljno uporan, može izmijeniti Tuđmana, da se odrekne tih arlatusa koji su u stvari diktirali njegovu politiku. Međutim, rekao sam mu: “Joža, Tuđmana ti ne možeš izmijeniti.” No jednu stvar bih htio napomenuti. Ni ovi današnji ne slijede u stvari pravu Tuđmanovu politiku. Uzmite današnje vodstvo HDZ-a. Svi se križaju, svi su kao sad veliki vjernici, mole se na svakom kutu. I oni sad ponavljaju da je HDZ demokršćanska stranka, to se posebno naglašava, da je HDZ, uz ostale zasluge i u socijalnoj politici, jedna demokršćanska stranka. Međutim, Tuđmanu na kraju pameti nije bilo da uvede demokrašćanstvo u HDZ jer je smatrao da u hrvatskom političkom korpusu nikada nije bilo prihvaćeno demokršaćanstvo. Dok je on bio živ, to se gotovo nije ni spominjalo, tu i tamo to bi isticao Jure Radić. Ali, kad je Tuđman otišao, na sva zvona stranku se počelo stavljati u okvire demokršćanstva.”

Manolić je, s druge strane, ističe Mesić, bio čovjek koji je doživio određeno razočaranje poslije Drugog svjetskog rata u politici.

“Smatrao je da, prije Jugoslavija, a poslije Hrvatska, mora više učiniti u razvoju demokracije i demokratskih institucija i u tom smislu je bio uporan, zalagao se i za demokratske procese i za ljude koji su bili istaknuti u takvoj politici. Nije bio osvetoljubiv, nikada se nikom nije osvećivao. I drugo, on nikada nije bio u policiji, posebno ne u tajnoj policiji. A o njemu će mnogi pričati da je on bio alfa i omega obavještajnog sustava. To naprosto nije točno. Manolić je bio čovjek koji je javno iznosio svoje stavove, kroz svoje govore i intervjue. Počeo je tamo s Feral Tribuneom, što je mnogima tada smetalo, ali Joža se nije libio uvijek jasno reći što misli.”

JOSIP MANOLIĆ O OPTUŽBAMA DA JE OTROVAO KARDINALA: Stepinac je u zatvoru imao povlašteni tretman mimo svih pravila

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Lumumba

prije 2 mjeseca

Počivao u miru.