Premijera Vojnovićeva „Geraniuma“ na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Premijera predstave „Geranium“, prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki „Otok“ iz zbirke „Molitva na šetalištu“ Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u utorak navečer na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama (DLJI) u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Redateljica Marina Pejnović rekla je tim povodom kako je riječ o priči o onima koje ne vidimo i ne čujemo te da je „Geranium“ po svojim vrijednostima antiteza današnjem vremenu.

„Mare, koju glumi Doris Šarić Kukuljica, sa sobom u svijet nosi odricanje koje se danas niti slavi niti spominje. To je priča o njenoj samoći i njenom unutarnjem svijetu. Čim sam pročitala tekst znala sam da nema tko drugi odigrati tu ulogu osim Doris Šarić Kukuljice“, izjavila je Pejnović.

Dodala je kako joj se pri radu na predstavi svidjelo što mladi Vojnović već u svom prvom djelu otvara sve motive kojima se bavi kasnije.

„Posuđujući i komentirajući njegova kasnija djela smo prenijeli u ‘Geranium’ i iznijeli ga na ovaj način, premda je bilo dosta zahtjevno zbog brojnih filmskih skokova u noveli. Morali smo se s jako puno kazališnog jezika potruditi to nadoknaditi i staviti u jednu cjelinu“, rekla je Pejnović.

Glumica Doris Šarić Kukuljica, koja nosi glavnu ulogu Mare, izjavila je kako je njen lik običan, ali tužan, sa sudbinom koja se poigra da na koncu ostane sama.

„Samoća može oplemeniti u nekom slučaju, nekad je i bijeg. Ponekad je predivna. Meni osobno jest, a Mari samo povremeno. Njoj je samoća teret koji nosi kroz život. Zato i kaže u komadu: ‘Sve bih pretrpjela opet, ali ne sama’. Ta samoća je sudbinska, vojnovićevska, uokvirena ovim podnebljem i svim licima djela“, objasnila je Šarić Kukuljica, koja je, uz samoću, istaknula i Marinu spremnost života za druge.

„Mare živi za druge, bez obzira što cijeli život nosi teret samoće. Živi za druge i daje se drugima. U tome zapravo i njezin kraj dobiva veći smisao“, zaključila je Šarić Kukuljica.

Glumac Romano Nikolić, koji nosi ulogu Harona, istaknuo je kako je htio ‘napraviti smrt prijateljem’

„Ne mislim da je smrt nešto od čega treba strahovati. Smrt ponekad zna i spasiti određenu osobu. Ovo je priča o samoći, a Haron je Mari suputnik u toj samoći i zapravo njen najbolji prijatelj koji je od početka do kraja njenog života prati kao kip u njenom vrtu“, izjavio je Nikolić.

Autorski tim predstave čine Marina Pejnović (režija i adaptacija), Ivan Penović (dramaturgija i adaptacija), Zdravka Ivandija Kirigin (scenografija), Barbara Bourek (kostimografija), Josip Maršić (glazba), Elvis Butković (oblikovanje svjetla), Maro Martinović (jezični savjetnik), Antonela Tošić (asistentica dramaturga), Vesna Sretović-Čeljo (dekoracije cvijeća) i Virginija Bolfek (inspicijentica).

Igraju Doris Šarić Kukuljica, Irena Tereza Prpić, Nikola Baće, Dajana Čuljak, Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić, Marin Klišmarić, Filip Detelić, Iva Šimić i Romano Nikolić.

Reprizne izvedbe predstave „Geranium“ na programu 70. Igara održat će se 21., 22., 23. i 24. kolovoza.

Komentiraj