Premijera Krležina ‘Obračuna s njima’

Teatar Ulysses koji su u proljeće 2001. godine osnovali Borislav Vujčić i Rade Šerbedžija, ni sami ne vjerujući u njegov uspjeh, ove godine obilježava svoju jubilarnu 20. sezonu koja će se održati od 24. srpnja do 18. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu, u skladu s ograničenjima nametnutim zbog pandemije covida-19.

Upravo zbog mjera opreza otpale su neke poznate predstave koje uključuju veliki ansambl, a glazba će u ovogodišnjem programu imati važniju ulogu no inače. Zahvaljujući činjenici da je riječ o ambijentalnom teatru i da se predstave igraju na otvorenom, Lenka Udovički, umjetnička ravnateljica Kazališta Ulysses, optimistična je što se tiče publike i uvjerena da će je, kao i svake godine, biti. Ravnatelj Kazališta Ulysses Duško Ljuština istaknuo je:

„Sa svoje strane učinit ćemo sve da osiguramo uvjete u skladu s propisanim mjerama, no kako je to puno teže na probama, izabrali smo predstave s manje glumaca, da njih ne dovodimo u opasnost. Iako je svake godine sve teže zatvoriti financijsku konstrukciju, zahvalni smo svima koji nam pružaju podršku – od Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva obrane do Istarske županije. Ipak, najviše se moramo potruditi sami, što nam je do sada uvijek uspijevalo, između ostalog i zahvaljujući vjernoj publici koja nas godinama prati.“

Ovogodišnja dramska premijera bit će obnovljena monodrama “Moj obračun s njima”, nastala prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže i u izvedbi Rade Šerbedžije, inače prvi put postavljena davne 1974. u režiji Dine Radojevića. Do 1991. godine Šerbedžija ju je odigrao više od 2000 puta po cijeloj Jugoslaviji. Novu verziju, nadopunjenu nekim aktualnim momentima, Šerbedžija će premijerno izvesti 15. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, o čemu je rekao:

„Ja tu predstavu nisam igrao od 1991. do 2007., kada smo je ponovo postavili u Ulyssesu. Ni sam nisam mogao vjerovati, ali kada sam sjeo u svoju sobu i koncentrirao se, izgovorio sam cijeli tekst napamet, bez greške. Nedavno sam provjerio – znam ga i danas. Smatram da je sada pravo vrijeme da je opet igramo, da vratimo Krležin uvijek aktualan duh među suvremenu publiku. Inače, čestitam Damiru Urbanu koji je na kamionu sa svojim bendom održavao koncerte po ulicama i trgovima Rijeke i svim umjetnicima koji su u doba karantene i samoizolacije pronašli put do publike. Žao mi je što Rijeka kao Europska prijestolnica kulture nije slično reagirala, već je gotovo odmah otkazala sve svoje programe. Umjetnost se mora prilagođavati, a to smo radili i Lenka i ja snimajući tisuće videa koje je pogledalo preko dva milijuna gledatelja. To je dokaz koliko su nam umjetnost i međusobna povezanost važne.“

U ovogodišnjem kazališnom programu planirane su izvedbe lanjske predstave „Tko se boji Virginije Woolf?“ te gostovanje glumca Zijaha Sokolovića s projektom „Lijevo desno glumac“. Davor Rocco, dugogodišnji glazbeni suradnik Teatra Ulysses, najavio je bogat glazbeni program u okviru kojeg će Damir Urban i Vlatko Stefanovski održati samostalne koncerte. Nakon prošlogodišnjeg pozitivnog iskustva s „Danima klavira“, Ulysses ove godine priprema i glazbeni ciklus „Dani gitare“ u sklopu kojega će nastupati Mate i Šimun Matišić, Edin Karamazov, Ivan Kapec i Maja Posavec. Ciklus „Dani gitare“ zaključit će 8. kolovoza spektakularni koncert „Legende rock-gitare“, kada će se na velikoj bini tvrđave Minor na Malom Brijunu okupiti gitaristički virtuozi, zvijezde povijesnih grupa iz šire regije, evocirajući uspomene na zlatno doba rock’n rolla.

Svečana proslava 20. obljetnice Ulyssesa održat će se 2. kolovoza, i to koncertom Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju – Zapadnog kolodvora, Darka Rundeka, Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, Maje Posavec i drugih. U sklopu programa uživo će se na velikom platnu iz cijeloga svijeta javljati umjetnici i dugogodišnji prijatelji Ulyssesa, a publici će biti predstavljena i retrospektiva proteklih dvaju desetljeća rada, s dosad neprikazanim materijalima. Program će se izvoditi na pozornici postavljenoj na samoj obali Malog Brijuna, dok će publika s dvaju velikih organiziranih brodova, ali i iz vlastitih plovila, s mora moći pratiti koncerte. Posebnost obljetničke sezone je i projekt „Brijunska soba Jamesa Joycea“, audiovizualni doživljaj smješten u nezavisnu izložbenu prostoriju u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu. Radi se o posebno uređenoj sobi Jamesa Joycea, po čijem je djelu Teatar Ulysses i dobio ime. U njoj će posjetitelji moći razgledati fotografije, mape, videosnimke i audiozapise te slušati glazbu posvećenu Joyceu. „Sobu“ će izvedbom uživo otvoriti Damir Urban, glavni inicijator ideje, a projekt je ujedno i najava velikog multimedijalnog projekta „Uliks“ koji će biti uprizoren na Malom Brijunu 2021. godine.

O dvadeset godina Kazališta Ulysses dramaturg Borna Vujčić, koji je s tim teatrom odrastao, napisao je knjigu koja će biti objavljena početkom sezone. Ispričana iz njegove perspektive, priča otkriva detalje do sada nepoznate javnosti, o brojnim ljudima i događajima vezanima uz taj jedinstveni teatar čiju su međunarodnu slavu pronijeli njegovi poklonici i svjetske glumačke zvijezde kao što su Vanessa Redgrave i Angelina Jolie.

Komentiraj