HINA/ Mario STRMOTIĆ

Premijera drame “Buža” na Splitskom ljetu 19. srpnja

Drama “Buža” u kojoj autor Živko Jeličić (1920.- 1995.) tematizira mediteranski, odnosno splitski mentalitet premijerno će u režiji Zorana Mužića biti izvedena 19. srpnja u sklopu 62. splitskog ljeta, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Ravnatelj Splitskog ljeta i intendant Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Goran Golovko istaknuo je kako se radi o praizvedbi drame “Buža” jer ona nikada nije prikazivana u kazalištu. “Mislim da smo dobili jednu vrlo dobru, zanimljivu, duhovitu ali pomalo i subverzivnu predstavu pučkog teatra”, istaknuo je Golovko.

Redatelj Mužić je rekao kako smatra da drama “Buža” i predstava ipak nisu subverzivni, nego da se bave netrpeljivošču i identitetom. “Ova predstava je identitetska po mnogo vanjskih faktora, najprije po gradu u kojem je nastala i radnji koja se događa u trbuhu Dioklecijanove palače”, istaknuo je Mužić. Objasnio je kako između dvije obitelji koje su živjele jedna pored druge traju intenzivne svađe tako da “identitet postaje netrpeljivost, a netrpeljivost postaje identitet, a ovm slučaju to je stvorilo ozbiljan dramski potencijal”.

U središtu radnje su dva susjeda (Vito i Pero) koji se, kako je navedeno u pisanom materijalu za premijeru, zbog svakojakih tužbi i protutužbi stalno povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat, objašnjava se u pisanom materijalu.

Za “Bužu” kažu, kako se navodi u pisanom materijalu, da je “ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane,” stoji u pisanom materijalu.

Ravnatelj “Drame” splitskog HNK i glumac Trpimir Jurkić istaknuo je kako se autor Jeličić u svojem tekstu “Buže” naslanja “na ono što mi zovemo splićanistikom,” odnosno piše o mentalitetu koji se baštini i u književnosti o tom gradu.

“Jeličić žešće zadire u mentalitet koji mi znamo romantičarski nazvati kao nešto strašno duhovito, slatkasto a da se mi ugodno osjećamo i zabavljamo. Ovo nije priča o tome, ovo je priča o nekom mentalitetu koji se vrlo grubo iščitava”, kazao je Jurkić.

Uloge u premijernoj predstavi “Buža” igraju: Joško Ševo (šjor Vito), Snježana Sinovčić  Šiškov (šjora Anježa), Trpimir Jurkić (šjor Pere) i Ksenija Prohaska (šjora Tereža). Scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Sara Lovrić Ciparin.

Komentiraj