Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković posjetio je u petak Požeško-slavonsku županiju te je u Požegi izjavio da Vlada u programa stavlja naglasak na Slavoniju kao prioritet u vezi s demografskim pitanjima, novim radnim mjestima, ulaganjima u poljoprivredu, regionalni i ruralni razvoj i kvalitetnije prometno povezivanje.

Premijer je u Požegi razgovarao sa županom Alojzem Tomaševićem, gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem.

“To je 15. županija koju posjećujem nakon što sam preuzeo dužnost predsjednika Vlade s ciljem da se neposredno informiram o izazovima koji su pred ovom slavonskom županijom”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

Domaćini su predsjednika Vlade izvijestili o dosad provedenim projektima u tom dijelu Slavonije te o investicijama u gospodarstvu i turizmu.

“Vlada će u komunikaciji sa županijom, gradom i općinama uz maksimalnu potporu pomoći da se kvalitetni projekti financiraju. Ovaj posjet je dio sondiranja terena za jedan cjeloviti sastanak sa svim županima kako bi koordinirali naš rad i u sljedećim godinama napravili pravu sinergiju aktivnosti na razini države i svih županija i gradova”, rekao je Plenković i najavio da će sve župane okupiti u Zagrebu 19. prosinca.

Brza cesta koja je povezati Požegu s autocestom i gradnja akumulacije Kamensko dva su glavna projekta koji su danas posebno istaknuti, potvrdio je novinarima saborski zastupnik Franjo Lucić.

Nakon tog sastanka Plenković se sastao s članovima Županijskog odbora HDZ-a, a jedna od tema bila je i pripreme za lokalne izbore.

Na pitanje novinara Lucić je opovrgnuo najave da će jedna od tema biti već dulje prisutne tenzije u požeškoj Gradskoj organizaciji HDZ-a. Rekao je kako će taj problem biti riješen na lokalnoj razini.

Plenković: Ja sam čestitao Bernardiću, njegov prethodnik nije meni 

Na pitanje novinara Plenković je komentirao poziv predsjednika SDP-a Davora Bernardića na sastanak kako bi se suzbile aktualne podjele u društvu.

“Moj angažman kao predsjednika HDZ-a u prošlih šest mjeseci pridonio je spuštanju tenzija u društvu. Izbjegavanje podjela – to je bila jedna od osnovnih teza s kojom sam ušao. Poruka političke stabilnosti, okrenutosti prema budućnosti, gospodarstvu, razvoju, socijalnoj uključenosti i solidarnosti su temeljni aspekti našeg programa”, rekao je Plenković. Podsjetio je da je Bernardiću čestitao na izboru za predsjednika SDP-a, za razliku od njegova prethodnika, koji njemu nije čestitao kad je došao na čelo HDZ-a i pobijedio na izborima.

“Kao političar koji je naučio što je to duh europske suradnje, otvoren sam za dijalog sa svim političkim akterima”, rekao je Plenković.

Komentiraj