Premijer Plenković čestitao Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota tradicionalnom izrekom “Budite upisani za dobru godinu – Lešana tova tikatevu”.

“Uime Vlade i osobno svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. Tradicionalnom izrekom ‘Budite upisani za dobru godinu-Lešana tova tikatevu’, od srca vam želim svako dobro u nadolazećoj godini te da blagdanske dane provedete u miru i veselju sa svojim bližnjima”, stoji u čestitki.

Neka vam nova 5782. godina donese obilje nade, zdravlja i uspjeha, poručio je premijer Plenković.

Roš Hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ta svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem se vjernici posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom Kipur, Dan pomirenja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]