Prelijepa Hedy Lamarr, osim glume, bila je i uspješna izumiteljica

Malo je kome poznato da je prelijepa glumica Hedy Lamarr, najpoznatija po ulozi u filmu „Samson i Dalila“ u kojem je glumila s Victorom Matureom, bila ujedno i slavna izumiteljica. Naime, izumila je sustav za kodiranje poruka mijenjanjem frekvencija.

Izum po kome je postala poznata u povijesti bio je sustav za zaštitu komunikacije tj. kodiranje poruka mijenjanjem frekvencija. Njen je sustav koristio 88 frekvencija koje su se mijenjale po obrascu upisanom na roli za samosvirajući klavir. Pomoću tog uređaja pošiljatelj i primatelj mogli su komunicirati zaštićeni od ometanja i prisluškivanja, ako su posjedovali isti obrazac. Današnja tehnologija poput Bluetootha i Wi-Fi uređaja koristi sličan princip rada. Hedy Lamarr dobila je patent za svoj izum, a on je isprva bio namijenjen zaštiti radio-navođenih torpeda.

Uz sve to, Hedy je bila fatalna za mnoge muškarce – udavala se ukupno šest puta. Preminula je 19. siječnja 2000. u 86. godini života. Njoj u čast Nijemci, Austrijanci i Švicarci slave Dan izumitelja upravo na njen rođendan, 9. studenog svake godine.

 

Komentiraj