Predstavljen zbornik radova ‘Čovjek i smrt’

Autor:

Zagreb, 13.07.2017 - Zbornik radova sa znanstvenog skupa održana u Zagrebu 2016. godine "Èovjek i smrt - teološki, filozofski, bioetièki i društveni pristup", kojeg je uredio Ivan Markešiæ, predstavljen je u èetvrtak u Novinarskom domu u Zagrebu. Na slici naslovnica zbornika.
foto HINA/ ik

Zbornik radova sa znanstvenog skupa održana u Zagrebu 2016. godine “Čovjek i smrt – teološki, filozofski, bioetički i društveni pristup”, kojeg je uredio Ivan Markešić, predstavljen je u četvrtak u Novinarskom domu u Zagrebu.

O zborniku su govorili sociolog Ivan Rogić, teolog Stjepan Baloban, povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, leksikograf Goran Sunajko i glavni urednik zbornika Ivan Markešić.

Rogić je istaknuo kako se znanstvena i stručna važnost zbornika “Čovjek i smrt” očituje na četiri osnovna načela. Kao prvo, unosi u hrvatsko javno znanje brojne uvide u fenomen smrti i odnose društva prema smrti koji su do sada bili ili zanemareni ili nepoznati”, rekao je i dodao kako dalje zbornik potvrđuje nužnost multidisciplinarnoga pristupa fenomenu smrti, kao i drugim fenomenima u životnosti tijela.

Rogić samatra kako će zbornik djelovati kao mobilizacijski poticaj mlađim znanstvenim i stručnim istraživačima, jer donosi množinu posebnih pitanja i istraživačkih tema. Pridonijet će naime, kako je ustvrdio, brisanju tematske zapuštenosti u istraživanjima smrti u društvenim znanostima.

Više radova u Zborniku upućuje na praksu oblikovanja i izgradnje specifičnih načina socijalizacije smrti, napomenuo je i dodao kako treba očekivati da ponuđeni uvidi posluže u oblikovanju javnih politika usmjerenih na skrb o umirućima, na odnos spram onih koji gube smrću bližnjih, na načine održavanja socijalnog sjećanja na umrle.

Stjepan Baloban je istaknuo kako se pitanjima smrti bave religije, te dodao da je u zborniku 10 radova posvećenih vjerskim pristupima temi smrti. Četiri su rada s katoličkim pogledima, jedan pravoslavnim, jedan židovskim, dva islamskim te po jedan pentakostalnih i adventskih kršćana, napomenuo je, dodavši kako su praktično ovim radovima pokrivene gotovo sve religijske zajednice u Hrvatskoj. Važnim je ocijenio obradu moralno-etičkih pitanja oko prekida života – eutanazije i pobačaja. U zborniku je široka lepeza pogleda i poticaja o tematici smrti koji mogu ponuditi i odgovore na vječna pitanja, naglasio je.

Povjesničar umjetnosti Frano Dulibić istaknuo je kako su vizualne manifestacije čovjekov odgovor prema smrti, u kojem se kroz arhitekturu, fotografije i medije očituju čovjekove emocije.

Markešić je napomenuo kako je znantsveni skup održan u rujnu 2016 u Klovićevim dvorima, u želji da se odgovori izazovima suvremenoga doba i rasvijetli neka pitanja kulture dostojanstvenog umiranja i smrti. Dodao je i kako je povod održavanju skupa bilo obilježavanje 85. obljetnice udruge Posmrtne pripomoći, koja je 1931. osnovana u Zagrebu.

Zbornik su objavili Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište i Udruga posmrtna pripomoć iz Zagreba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)