Predstavljen “Škraping Tkon-otok Pašman 2016.”

Autor:

HINA / Andrina LUIĆ

U Gradskoj knjižnici Zadar u utorak je predstavljena 11. međunarodna sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016.“, najveća utrka Treking lige na kojoj se 5. ožujka očekuje  više od tisuću i pol trkača.

Dosad je prijavljeno više od 200 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Norveške, Rumunjske i Južnoafričke Republike, a organizatori, Općina Tkon, TZO Tkon i Javna komunalna ustanova Prvenj, očekuju da će ovogodišnji Škraping srušiti rekord s više od 1500 trkača.

Starti cilj  utrke je u Tkonu.

“Glavnu utrku pratit će niz zanimljivih događanja od 28. veljače do 6. ožujka: dvije kazališne predstave, edukativna predavanja, različite radionice, ekološke akcije te Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake  Hrvatski otočni proizvod najveći sajam takve vrste u Hrvatskoj”, rekla je uime organizatora Julija Radović.

Kako je dodala, u dva dana na Sajmu će izlagati 40-ak proizvođača s gotovo svih otoka, a kao posebni gosti izlagači su iz talijanske regije Molize, moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, moliška udruga Jedna musika, udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i češko-slovačka udruga Oko Jadrana.

Dan poslije glavne utrke, u nedjelju, 6. ožujka, održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Organizatori očekuju sudjelovanje 150 malih škrapera iz deset vrtića Zadarske županije.

Osim sportsko-turistički, Škraping ima i humanitarni karakter pa će se ovaj put dio prihoda uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Škraping – međunarodna treking utrka kombinacija je snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije: Ultra (45 kilometara), koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger (25 km), na kojoj se sudionici upoznaju sa starinama i ljepotama Pašmana, a oni koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti mogu se prijaviti na Light utrku (10 km).

Posljednje četiri godine za sigurnost natjecatelja brinu se pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Zadar predvođeni alpinistom Stipom Božićem, koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Prijave za natjecatelje otvorene su do 26. veljače, a za sudionike Sajma otočnih proizvoda do 10. veljače.

OZNAKE: škraping, tkon, pašman

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)