Predstava ‘Vježbanje života – drugi put’ jedan je od vrhunaca programa EPK

Dražen Šokčević

Premijera predstave ‘Vježbanje života – drugi put’ prema romanu Nedjeljka Fabrija bit će izvedena u srijedu 24. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca.  Predstava će početi, kao i sve kasnije izvedbe u 19.30 sati, Karnevalom političara ispred zgrade riječkog kazališta.

“Predstava je za nas važna i jedan je od najočekivanijih programa projekta EPK-Rijeka 2020. Prošlo je 30 godina, stasale su nove generacije koje će konačno moći vidjeti novo čitanje ‘Vježbanja života’, naslov o kojem su do sada samo slušali“, rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, na medijskoj konferenciji na kojoj je najavljena premijera.

Intendant Marin Blažević je redatelj predstave, a na konferenciji je podsjetio kako je iza cijele ekipe jedno nevjerojatno iskustvo.

Govoreći o novom čitanju Fabrijeva romana, istaknuo je kako su presudnu ulogu imale tri mlade dramaturginje (Lucija Klarić, Maja Ležaić i Nikolina Rafaj), koje su fokus dramatizacije usmjerile prema ženskim likovima.

“Pronašli smo drugu mogućnost čitanja povijesti, onu iz ženske perspektive, koja izmiče iz fokusa velika povijesna imena, koja su naravno sva bila muškog roda“, rekao je intendant riječkog kazališta.

Iza projekta stoje koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, autor videa Marin Lukanović i dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

“Predstavu nose sjajne glumice, legende riječkog i hrvatskog glumišta Neva Rošić, Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak i Mira Furlan, a obilježit će je i kazališni povratak Elis Lovrić koja je već godinama posvećena svojoj kantautorskoj karijeri“, istaknuo je Blažević.

FOTO: Dražen Šokčević

Komentiraj