Predsjednik Milanović pokrenuo razrješenje ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja

Autor:

09.11.2020., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Ured predsjednika dodaje da je Milanović pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u kojem stoji kako ”postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”.

Mediji su izvijestili da je nadzorom u VSOA-e utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

Prema navodima medija, obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Dodaju da je riječ o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Mediji dodaju da će izvješće o nadzoru biti dostavljeno Državnom odvjetništvu RH.

Prije dva mjeseca Nacional je otkrio da Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju već par mjeseci potresa veliki financijski skandal koji se, po svemu sudeći, nastoji temeljito zataškati. Više neovisnih izvora tada je otkrilo Nacionalu da je veći broj zaposlenika VSOA-e pronevjerio novac lažirajući troškove i nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori navode da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna.

Cijeli tekst o tom skandalu pročitajte u nastavku:

Vojni špijuni prisvajali novac lažirajući troškove putovanja u inozemne misije, ali vrh obavještajne zajednice prikriva skandal

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.