Anto Magzan/PIXSELL

Predsjednik “Prosvjete”: Božovićeva poruka na prijemu SNV-a bila je prijateljska

Predsjednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Siniša Ljubojević u petak je ocijenio da je Vladimir Božović, kao izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, poslao prijateljsku i otvorenu poruku koja je, smatra, izazvala bespotrebne senzacionalističke reakcije hrvatskih medija i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera.

“Izaslanik premijera Vučića jasno je rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i poslao poruku mira i zajedništva, te poziv da se gradi ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo. Ovakva prijateljska i otvorena poruka Hrvatskoj susjedne, a Srbima u Hrvatskoj matične države, doprinosi razvoju regionalne stabilnosti na politički trusnom području Balkana”, ističe Ljubojević u priopćenju.

Hrvatska treba i štiti interese Hrvata u Srbiji i cijelom svijetu, ali da treba prihvatiti da Srbija ima pravo i da će štititi interese Srba u Hrvatskoj, dodaje i ocjenjuje da reakcije medija i nekih političara u Hrvatskoj na Božovićev govor zasjenjuju radost proslave pravoslavnog Božića.

“Svi treba da se trudimo da se uspostavi politička čvrsta stabilnost Srbije i Hrvatske, na interes obje države i oba naroda. Prestanimo senzacijama hraniti ekonomski iscrpljene građane i mislimo kako svima ostvariti bolje sutra”, poručuje Ljubojević, pozdravljajući “sve izjave koje poručuju mir, te sretniju i bolju budućnost”.

Božović je kao Vučićev izaslanik na prijemu SNV-a Srbima u Hrvatskoj zaželio da “ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama”, poručivši im da će ih matična država Srbija u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.

“Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost”, rekao je Božović na prijemu.

Ljubojević u priopćenju navodi kako “naravno da se izaslanik premijera osvrnuo i na tragičnu povijest srpskog naroda u Hrvatskoj, te se postavio zaštitnički u ime države kao svaka majka prema svome čedu”. “I nakon osvrta na tužnu povijest, izaslanik  Božović poziva da sa ljubavlju gledamo u bolju budućnosti“, dodaje Ljubojević.

Smatra da ni hrvatski premijer Andrej Plenković u Božovićevoj poruci nije čuo ništa loše što, kako navodi, dokazuje premijerova zahvala Božoviću na dolasku u Zagreb, “i to nakon njegovog obraćanja”, no bespotrebnom Ljubojević drži izjavu ministra Stiera.

“Bespotrebna javna reakcija ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske isprovocirana je medijskim naslovima iz kojih je otvorena i prijateljska poruka srpskog izaslanika interpretirana kao ‘štivo za bolju prodaju’“, ustvrdio je predsjednik “Prosvjete”.

Stier je, prema priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova, srbijanskog izaslanika upozorio zbog korištenja tvrdnji o ugroženosti Srba u Hrvatskoj, rekavši da se služi istim tezama koje je iznosio Slobodan Milošević.

“Božović je u svom govoru koristio iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih brani svim raspoloživim sredstvima”, kazao je Stier i dodao da je “takav diskurs vrijedan svake osude”.

Komentiraj