Predsjednik Hrvatske udruge banaka: Odgoda otplate kredita građanima

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović osvrnuo se na državnu garantnu shemu koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusom.

Pojasnio je kako taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju.

Pomoć za građane

Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom da im se ponudi moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinske kredite, na minimalcu su ili ne primaju plaću, dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, a mogućnošću da se taj rok podulji još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke”, objasnio je Zdenko Adrović prilikom gostovanja na HRT-u.

Pomoć za tvrtke uz državno pokriće dijela rizika

“Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika”, rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

Sve će se rješavati online

“Sve će se moći riješiti elektronski ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje. Dogovor je gotov i trajao je sedam dana. Mi imamo spremne sve točke. Danas ili sutra banke počinju obavještavati svoje klijente”, naglasio  je Adrović.

Komentiraj