Predfestivalskim programom u petak počinje 31. Muzički biennale Zagreb

Predfestivalski program koji počinje u petak, 9. travnja, uvodi nas u svijet suvremene glazbe povodom početka 31. Muzičkog biennalea Zagreb, koji ove godine slavi 60. rođendan. U ovogodišnji glazbeni program uvodi nas prvi blok festivala ‘Furioso!’, a cilj cijele manifestacije je ljubitelje glazbe odvesti u neki kreativniji i maštovitiji svijet, za razliku od svakodnevice u kojoj živimo zadnjih godinu dana.

Predfestivalski dio donosi nam nekoliko pop-up koncerata i glazbeno-plesnih akcija na otvorenom u izvedbi studenata Muzičke akademije, a u sklopu ovog dijela pretprograma, 13. travnja otvara se i izložba ‘Kelemenov pozdrav svijetu’ u Etnografskom muzeju u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina. Predfestivalsko vrijeme obilježit će interaktivne instalacije Bojana Gagića, Vitra Drinkovića, Ane Horvat i Ive Ćurić.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb i početak prvog programskog bloka pod nazivom Furioso! otvaraju 18. travnja Zagrebački solisti, ansambl koji je uz festival od njegova osnutka 1961. Izvedbom Koncertantnih improvizacija Zagrebački solisti odat će počast utemeljitelju MBZ-a Milku Kelemenu, a skladbom ‘concerto scosso / Potreseni koncert’ saksofonista i skladatelja Gordana Tudora odat će počast u stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na 3. programu Hrvatske televizije, kao i na platformi HRTi.

Program za djecu ove je godine, zbog epidemioloških uvjeta, u potpunosti preseljen u digitalne formate. Objavit će se i nova web-stranica kidz.mbz.hr koja će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice ponuditi novi pristup suvremenoj glazbi ne samo djeci već i njihovim roditeljima i učiteljima.

Maskota MBZ programa za djecu je Svirko, a njegov zadatak je voditi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević.

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja u Koncertnoj dvorani ‘Blagoje Bersa’ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će ASMANGU – studentski ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije.

Festival suvremene glazbe koji nas svojim programom iz godine u godinu sve više intrigira, ovaj se put održava od travnja do rujna, u četiri programska bloka pod nazivom ‘Furioso!’, ‘Shifting’, ‘Le sacre de l´été’ i ‘Celebration!’.

Kompletan program pogledajte na službenim stranicama MBZ-a, a koncerti će se prenosit uživo na YouTube kanalu MBZ-a.

Komentiraj