PIXSELL

Javni poziv Ministarstva kulture kojim se izdavačkoj djelatnosti daju četiri milijuna kuna, zbog brojnih bi propusta u raspisivanju dokumentacije i kriterija vrednovanja projekata mogao biti poništen, tvrdi za Nacional Ariana Vela

Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini, kojim je Ministarstvo kulture kao nositelj osiguralo četiri milijuna kuna za posrnulu izdavačku i knjižarsku djelatnost, zbog brojnih bi propusta u raspisivanju dokumentacije i kriterija vrednovanja projekata mogao biti poništen ili bi dijelu prijavljenih kandidata mogla biti uskraćena sredstva. Potvrdila je to Nacionalu Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU PROJEKTI, koja se takvim i sličnim natječajima bavi već 15 godina. Prema njenim tvrdnjama, najsporniji dio tog javnog poziva jest dokumentacija navedena kao obvezna za sve prijavitelje. Iz nje je vidljivo da svi prijavitelji moraju, između ostalog, pribaviti i sljedeće dokumente: preslik kompletnog Godišnjeg financijskog izvješća (GFI) za poslovnu godinu 2016. koje je potvrdila FINA, potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi, izjavu o nepostojanju duga prema zaposlenicima, presliku Obrasca JOPPD i potvrdu o zaprimanju za svibanj 2017. te presliku cjelovite prijave poreza na dohodak za 2016. godinu…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Reagiranje Ministarstva kulture na tekst Nacionala

U povodu teksta autorice Tamare Borić objavljenoga 14. kolovoza 2017. godine u Nacionalu pod nazivom „Predavali prazne dokumente i dobili novac Ministarstva kulture, Ministarstvo kulture upućuje odgovor u smislu članka 40. Zakona o medijima (”Narodne novine” br. 59/04, 84/11, 81/13) u svrhu ispravka objavljenih informacija i potpunog informiranja cjelokupne javnosti.

Zbog nesagledivih posljedica nedavnog sloma najvećeg knjižarskog lanca u zemlji, čime je ozbiljno ugroženo daljnje poslovanje brojnih subjekata na knjižnom tržištu, ali i opstojnost samog tržišta, Ministarstvo kulture je uz postojeće poticajne mjere usmjerene prema lancu knjige poduzelo i neke druge žurne mjere, od povećavanja vrijednosti postojećih poticaja do uvođenja potpuno novih mjera.

Jedna od tih novih mjera jest i Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini, koju su zajednički realizirali Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a koja se u Vašem članku pod nazivom „Predavali prazne dokumente i dobili novac Ministarstva kulture dovodi u negativan kontekst. Mjera je osmišljena u suradnji s knjižnom branšom s ciljem da se žurnim podizanjem likvidnosti zaustavi daljnje urušavanje knjižarske mreže i spriječi potpuni kolaps većeg dijela izdavačkog sektora. Nadalje, mjera je pravodobna, potpomognuti su isključivo kvalitetni projekti i nitko od prijavitelja nije oštećen, što zapravo potvrđuju i vaši sugovornici koje ste intervjuirali.

Netočna je i tvrdnja da je poziv nekvalitetno pripremljen, da su kriteriji sporni ili nejasni. Upravo obrnuto. U citiranoj točki 5. Uputa za prijavitelje – koje uz sam tekst Poziva i ostale obrasce čine sastavni dio natječajne dokumentacije – navedena je opća dokumentacija koju prijavitelji moraju dostaviti ovisno o registraciji prijavitelja, što znači da tvrtka registrirana 2017. godine ne može priložiti GFI za 2016. godinu. Netočna je i tvrdnja da se nezadovoljni prijavitelji mogu pozvati na Zakon o općem upravnom postupku jer je riječ o neupravnim predmetima na koje se ne primjenjuje pravni institut žalbe. Prijavitelji čiji projekti nisu odobreni mogu uložiti prigovor koji će Povjerenstvo razmotriti i o njemu se očitovati.

Činjenica da je gotovo polovica knjižara iz posrnulog knjižarskog lanca AMK već restrukturirana i započela s radom potvrđuje pravodobnost, opravdanost i učinkovitost mjera Ministarstva kulture.

Marija Šiško, Ministarstvo kulture RH

Komentiraj